Blogg

Välkommen tillbaka!

Logga in med din mailadress som användarnamn för att göra ändringar i din prenumeration.

Logga in med Facebook
eller

Blogginlägg från Furry Friends

Blogg för intresserade hundägare

Frågor och svar på era valpfrågor

Hur långa promenader ska man gå med en valp? Vad ska man fokusera på mest under valptiden? Vår hundpsykolog och hundcoach Kicki Fellstenius svarar på era frågor om valpar. 

Hur vet man om man ska klippa sin hund nu till sommaren eller inte?

Det beror på vad hunden har för typ av päls. Om hunden inte har en pälstyp som är tänkt att klippa eller trimma så rekommenderar jag inte att klippa pälsen om du inte har särskild anledning. 

 

Vad ska man fokusera mest på under valptiden?

Att ge valpen trygghet. Och låta dem utforska världen i sin egen takt! 

 

Valpen vill inte gå i stan bara skogen. Vi bor i stan. Vad ska vi göra?

Börja med att låta den vara i skogen så mycket som möjligt där den är trygg. Försök parallellt att hitta så lugna platser som möjligt i stan så att valpen gradvis vänjer sig vid stadsmiljön. Hjälp den att hantera tillvaron genom att stötta på olika sätt. Hur Introducerar man bäst sina nya valp för den vuxna som redan finns i hemmet? 

Det bästa brukar vara att låta dem träffas ute där det finns gott om plats och lite annat att nosa på och upptäcka så att mötet inte blir så intensivt. Låt dem ta saker i sin egen takt och hjälp dem vid behov genom att avleda och/eller stötta. 

 

Hur långa promenader kan man gå med en snart 4 månaders golden-valp?

Valpen ska gärna vara ute och upptäcka världen, men inte gå regelrätta promenader. Ut och nosa och strosa, gärna i oregelbunden terräng. Det är svårt att säga någon specifik sträcka. 

 

Hur får vi vår valp att minimera sitt skällande?

Det beror lite på varför valpen skäller. Men det bästa är att fundera på vad du vill att han/hon ska göra istället (dvs vara tyst) och belöna innan valpen hinner börja skälla. Det kan också vara bra att lära in signalen ”tack det räcker”, dvs låta hunden skälla några skall men sedan säga ”tack det räcker” och avleda med exvis ett godissök. 

 

Min valp är snart 10 veckor och blir jätterädd när jag handdiskar. Hur ska jag göra för att vänja honom vid slamret? Försök hitta något lite steg som han klarar utan att bli rädd. Kanske kan han ligga i rummet bredvid och tugga på ett ben medan du diskar? Eller går det diska mer försiktigt och utan slammer i början?  

 

Bästa sättet att träna valpen till att kunna ta det lugnt i olika miljöer?

Bästa sättet är att helt enkelt vistas i olika miljöer. Men miljöerna måste vara lagom utmanande, dvs inte svårare än att valpen håller sig lugn. Hjälp till vid behov med mys och kel, godissök eller avledning. Men idealet är att träna i miljöer som inte är mer utmanande för valpen än att han/hon klarar av att utforska dem och även koppla av i dem. Det är också bra att träna valpen att koppla av på en filt som du sedan tar med ut i olika miljöer. 

 

Hur får man valpen att sluta stoppa allt i munnen ute på promenaden?

Undvik att rikta uppmärksamhet mot det som valpen hittar. Avled i stället med ett godissök i riktning bort från det som valpen vill stoppa i munnen. Träna gärna in en ”tack-signal” så att valpen låter saker vara när du säger tack. 

 

Valp med separationsångest. Tips vid ensamhetsträning? Spärra av eller fri lägenhet? 

Vissa hundar trivs bättre med att ha tillgång till hela lägenheten och andra med att ha ett mer begränsat utrymme, så det beror på. Det viktigaste är att träna hunden i lagom stora steg så att han/hon är trygg ensam i varje steg. Lyssna gärna på mitt poddavsnitt om ensamhetsträning! 

 

Hur får man valpen att vara lugnare i möten med människor och andra hundar?

En sak som kan hjälpa är att bara låta henne umgås med lugna människor och hundar. Då kommer hon ta efter deras energinivå efter hand och så småningom kan ni även låta henne umgås med individer med högre energinivå. Det kan också hjälpa att pausa ofta och sitta och kela med henne tills hon gått ner i varv. Och ytterligare ett sätt kan vara att avleda henne lite i mötet med hjälp av godissök. Du kan också berömma och belöna alla lugna beteenden hon bjuder på i mötet. 

Hur lär man sin hund att  uträtta behov på kissmatta  på beställning? 

Bästa sättet att lära hunden att kissa på signal är att säga signalen varje gång hunden kissar. Sedan kan du använda den för att uppmuntra hunden att kissa. 

 

När ska man börja borsta valpens tänder?
I början är det viktigaste att lära hunden att det är ok och mysigt att få tänderna borstade och det kan du börja med så fort din valp landat lite hos er. Då kan ni ta det lugnt med inlärningsperioden och det är först när de permanenta tänderna kommer som borstningen börjar bli viktig på allvar. 

 

Hur länge behöver man sova på golvet med valpen?

Tills valpen är trygg nog att sova själv. Det kan behövas en stegvis övergång från att sova tillsammans till att sova ensam. Och hur lång tid det tar varierar mycket mellan olika hundar. 


Hur hanterar vi en väldigt social valp som piper rejält så fort vi är en bit bort?

Träna i små små steg på att ni går en liten bit bort och kommer tillbaka innan valpen börjar pipa. Öka sakta men säkert i en takt som valpen är helt lugn och trygg med. Lyssna gärna på poddavsnittet om ensamhetsträning! 

Valp på 16 veckor skäller ibland på hundar på avstånd och när folk rör sig i trapphuset. Avleda?

Ja avledning är en bra strategi. Det allra bästa är om ni avleder med exvis ett godissök innan valpen börjar skälla, dvs så fort ni ser på honom/henne att han/hon hört eller sett något. 

Min 9v valp biter några gånger om dagen i sin svans. Vad kan det bero på?

Troligtvis har den bara kommit på att den har en svans och det har blivit en kul lek. Men det skulle också kunna vara tecken på klåda eller stress. 

 

Bästa tipset för rumsrenhet? Ska man ha en plinga,klicka? Godis funkar inte.

Det viktigaste är att samla på vikter i rätt vågskål, dvs försöka förekomma och se till att valpen kissar och bajsar utomhus så ofta som möjligt. Och inomhus så sällan som möjligt. Beröm gärna när den gör ifrån sig ute och gör ingen sak av om det händer en olycka inne. 

 

Golden på cirka 1 år, juckar och nafsar vid övertrötthet. Tips på hur man får bort det?

Det viktigaste är att försöka se till att hunden inte blir övertrött. Se över aktivitetsmängd, intryck etc och tillrättaläggas så att det blir så bra som möjligt. Han/hon kommer bli duktigare på att reglera det när han/hon blir äldre. Så länge får ni hjälpa honom/henne att komma till ro om han/hon går upp i varv av övertrötthet. Kanske kan det hjälpa att få varva ner lite med godissök, tugga ben, eller någon annan lugn aktivitet. 

  

 

Vi har intervjuat Sara som driver @bakamedmatte

Älskar du också att baka och vara kreativ i köket?  Kanske har du också en fyrbent vän där hemma som vill vara med och ta del av fikabordet?

Då kommer du troligtvis älska detta konto.

Kontot @bakamedmate drivs av matte Sarah som framförallt lägger upp recept som ni kan baka till era hundar där hemma. Vi får också följa med henne och hennes hundar Louie och Cleo i vardagen. Hon delar med sig av alla hennes tips och trix kring bakning och en hel del behind the scenes. På hennes hemsida bakamedmatte.se har hon samlat alla sina recept, där finns även en webbshop om man vill beställa hem lite veganska samt hembakade kakor till sin vovve.

Läs mer om Sarah och hennes konto @bakamedmatte i vår Intervju med henne nedan:

Kan du berätta lite mer om vilka ni är?

Jag bor i Göteborg och är 28 år gammal. På dagarna hänger jag mest med hundarna, går gärna en långpromenad i skogen eller på stranden när vi är på landet. Arbetar till stor del med baka med matte men håller även på med marknadsföring åt andra företag. Jag är egenföretagare på heltid helt enkelt. Förutom bakning och hundar älskar jag att resa, äta god mat, umgås med vänner, fotografera och yoga. Hundarna heter Louie och Cleo, Louie är en Pomeranian-Papillon blandis på 4 år och Cleo är en liten Dvärgpudel på strax över året.

 

Hur kommer det sig att du startade @bakamedmatte?

Intresset för både hundar och bakning har funnits så länge jag kan minnas, däremot har jag inte kombinerat dessa förut. Efter en lång sjukskrivning behövde jag komma igång med något kreativt att sysselsätta mig med och idén om baka med matte låg och grodde någonstans i bakhuvudet. Jag hade tidigare försökt hitta recept för att baka bland annat hundtårta till Louie när han har fyllt år men recepten har varit få och svåra att hitta, därför bestämde jag mig för att det måste finnas ett sätt att ta fram och skriva recept på fina hundtårtor och hundgodis som är samlade på ett och samma ställe? Ja visst gick det.

 

Vad möttes du av när du startade ditt konto?

Ska jag vara ärlig så var jag väldigt orolig för kritik när jag startade min sida. Det finns många som har åsikter när det kommer till hundar och vad vi ger dem. Men jag har enbart fått positiv kritik och uppmuntrat sen dag ett och det är jag så otroligt tacksam för. Jag skriver alltid ut innehållsförteckningen samt vad varje ingrediens har för inverkan på våra hundar och jag tror att just detta har varit mycket populärt bland mina följare.

 

Vad är det roligaste med att driva ditt konto?

Alla underbara personer jag pratar med dagligen! Jag får sån otrolig positiv energi från mina följare. Sedan att få vara kreativ, skapa recept och fota är något jag också tycker är väldigt kul.

 

Hur ser du på vad vi stoppar i våra hundar?

Jag tycker det är väldigt viktigt att vi är medvetna om vad vi ger våra hundar samt vilken mängd vi ger dem. Jag försöker vara väldigt tydlig med och informera om att de recepten jag skapar inte är måltidsersättare, det är godsaker som ska ges med måtta. Till det tycker jag att det är väldigt viktigt att du väljer ett foder som passar just din hund. Jag försöker undvika spannmål i fodret och ger hellre en extra godis eller två som innehåller det.

Har du något recdept som du vill dela med dig av till våra läsare?

Absolut har jag det! Se nedan:

 

Lax- och blåbärstassar: 

Recept för 10 godistassar:

50 g lax

1 dl blåbär

0,5 dl vatten

2 teskedar gelatin

Viktigt: När du väljer lax välj gärna en som har varit fryst. Vi köper färsk lax, delar den i lagom bitar och fryser sedan ner i några dygn. Om du inte har fryst lax kan du tillaga färsk genom att koka den i några minuter i vatten. Detta gör vi för att vara säkra på att vi inte har några bakterier kvar.

 

Gör så här:

Börja med att se över så att laxen inte har några ben kvar. Mixa sedan lax med blåbär i en matberedare eller med en stavmixer tills ni får en slät smet. Ställ åt sidan.

Värm upp vattnet i en kastrull på spisen. Direkt när det bubblar sänker ni till låg värme och häller över lax och blåbärsmixen i kastrullen. Rör om under ca 1-2 minuter. Målet här är att allt ska bli varmt.

Häll över smeten i en skål och tillsätt sedan gelatin. Rör om under ca 2 minuters tid, tills gelatinet har fördelats ordentligt.

Nu kan du skopa eller hälla upp innehållet i formar och ställa in i kylskåpet i 1-2 timmar, eller tills du känner att godiset har stelnat helt. Konsistensen ska vara likt Jell-O. Förvara sedan godiset bäst i väl försluten burk i kylskåp, då håller det upp till fem dagar.

En kik på ingredienserna och dess hälsofördelar:

Lax: Denna feta fisk innehåller mycket omega-3-fettsyror, som hjälper till att bekämpa inflammation, förbättra hjärnans funktion, stödja hjärthälsa och stödja ögons hälsa. Dessutom är lax rik på protein, vilket är bra för din hunds allmänna hälsa.

Blåbär: Denna frukt ger inte bara våra kakor en fin färg, men blåbär är också laddade med antioxidanter som hjälper till att skydda din hunds kropp på fler sätt än ett, bland annat hjälper antioxidanter till med att förhindra hjärtrelaterade sjukdomar. Blåbär innehåller dessutom c-vitamin och fibrer som är bra för hundens immunförsvar och matsmältningssystem.

Gelatin: Något du kanske inte visste är att vanlig, osmakad och osötad gelatin inte bara säker för våra hundar, det ger faktiskt stora fördelar för deras leder, ben, tarmhälsa, matsmältning, hud, naglar m.m. Gelatin innehåller mycket aminosyror (byggstenarna i protein) och är en form av hydrolyserat kollagen (så kallad nedbrutet kollagen) som tas från animaliska delar. För enklast dosering väljer jag att köpa gelatin i pulverform.


Vad är det viktigaste att tänka på när man bakar till sin hund hemma?

Att ha koll på ingredienserna. Det är egentligen det enda viktiga. Som jag nämnde tidigare delar jag alltid med mig av en lista på ingredienserna till varje recept jag publicerar, det ska kännas tryggt att baka till hund och därför är det även viktigt för mig att läsa på om varje ingrediens jag använder och förmedla den informationen till dem som vill baka. Sedan hur slutresultatet ser ut är mindre viktigt, hundarna brukar tycka det är smaskens ändå!

 

Har du några nya planer för @bakamedmatte på gång?

I början av sommaren skapade jag en e-bok med glassrecept, men det vore kul att skapa en riktig bok i tryckt format. Så planer på en bok finns absolut. Sedan har jag tänkt utveckla webbshopen med lite fler kaksorter under hösten. Jag kommer även stå med på en mässa nu i september och hoppas på att det blir fler tillfällen där jag kan komma ut och träffa mina följare. Vi får se, det finns många planer här, än har resan bara börjat.

Hundmöten – i kaos eller harmoni?

Hur känner du inför ett möte med en annan hund på promenaden? Får du stigande puls, klump i magen och oro för att din hund ska gå upp i varv? Eller blir du glad över att möta en annan hundägare med möjlighet till trevligt umgänge? Kanske är du helt neutral och vill bara kunna passera utan att vare sig din eller den andra hunden bryr sig om varandra? I det här inlägget kommer jag dela med mig av några tankar kring hur vi kan göra hundmöten i vardagen mer harmoniska för alla inblandade.

Varför kan hundmöten vara utmanande?

Det kan finnas många orsaker till att hundmöten blir en utmaning. En av orsakerna kan vara att vi på olika sätt pressar hunden in i en situation som är onaturlig för dem. Två lösa välsocialiserade hundar som möts är noga med att ge varandra det utrymme och den tid de behöver, genom att gå i en båge runt varandra och på olika sätt tydligt visa att de inte utgör något hot. Vi människor leder ofta in våra hundar i situationer som de kanske inte skulle välja själva genom att vi med hundarna i koppel går rakt mot en annan hund på exvis en gångväg. Hundarna kan ju inte veta att vi bara ska passera förbi utan tror att det kommer bli ett möte med direktkontakt och kan därför antingen uppfatta situationen som hotfull eller som en chans att få leka. Även när hundarna är lösa kan vi omedvetet leda in dem i en onaturlig situation eftersom de vill följa oss och vi ofta går rakt fram till en främmande hund och hundägare i exvis en rastgård.  

Kopplet en bov i dramat

Kopplet kan vara en bov i dramat på ytterligare ett sätt. Om din hund känner sig stressad eller uppe i varv så kan stressen och frustrationen öka om den upplever att den sitter fast i ett kort koppel. Och glädje kan slå över i frustration om hunden känner sig begränsad av kopplet.

Bristande socialiseringsträning

Även bristande socialiseringsträning kan leda till kaotiska hundmöten. Om en hund inte är van vid att se andra hundar så kan den stressa upp sig när hundar kommer nära.

Hög förväntan

Allt för hög förväntan kan också leda till kaotiska hundmöten. Om din hund älskar att leka med andra hundar och är van att få göra det så kan den bli frustrerad de gånger den inte får leka med den mötande hunden.

Negativ förväntan

Även negativ förväntan på hundmöten kan leda till stress och osäkerhet. Om din hund har tidigare erfarenheter av hundmöten som inte varit så trevliga så kan hunden bli stressad. Och det är hunden som avgör vad som är trevligt och inte. Olika hundar är olika sociala och för en försiktig eller rädd hund kan det vara förödande om en hund kommer farande även om den främmande hunden är snäll och glad.

Din egen känsla i mötet

Det är lätt att hamna i en negativ spiral kring hundmöten. Om hundmöten brukar vara kaotiska så är det lätt att även du går upp i stress så fort du får syn på en annan hund. Och din stress smittar av sig på hunden, vilket ökar risken för kaos.  

Förebyggande åtgärder och träning

Det viktigaste för att se till att hundmöten blir harmoniska i stället för kaotiska är att ta hänsyn till din hunds känslor och tillgodose behov av utrymme och tid. Håll koll på om hunden visar att den är på väg upp i stress och guida den innan den blir blockerad av känslor.

Socialiseringsträning

Ge din hund förebyggande socialiseringsträning. Socialiseringsträning innebär både att kunna umgås med andra hundar på ett bra sätt, och att vistas lugnt runt hundar.

Samla på vikter i rätt vågskål

Sätt din hund i situationer där rätt beteende och rätt känslor uppträder. Då får du vikter i rätt vågskål och genom att samla på vikter i rätt vågskål så kommer eventuella vikter i fel vågskål inte få samma genomslagskraft. En hund som träffat många snälla lugna hundar kommer inte bli lika allvarligt påverkad av att träffa en mindre trevlig hund, som en hund som inte har så många erfarenheter av trevliga hundar.

Koppelhantering

Använd ett lite längre koppel och ha som ambition att kopplet alltid ska vara slakt. Se kopplet som en säkerhetsåtgärd, men ha som ambition att inte använda det i onödan, utan prata och guida hunden genom mötet. Om hunden inte klarar att lyssna på dig så har ni hamnat i en lite för svår situation och då kan ni vid nästa möte behöva ha längre avstånd till den mötande hunden.  

Belöna bra beteenden

Belöna alla bra beteenden som din hund spontant bjuder på när den fått syn på en annan hund. Exempel på bra beteenden är att titta lugnt på den andra hunden, att vända bort blicken från den andra hunden, att titta på dig, att nosa på marken eller att öka avståndet till den andra hunden. Försök hinna in och belöna bra beteenden innan din hund börjar gå upp i varv för då kommer den troligtvis börja bjuda på oönskade beteenden i stället.

Gå i båge

Lär din hund att gå i en båge runt den andra hunden. I början kan bågen behöva vara stor för att din hund ska klara av att hantera mötet lugnt, men på sikt kan ni minska ner bågen så att den är så liten så att den får plats på en vanlig gångväg.

Träna in ritualer och beteenden

Vi kan aldrig med ord tala om för vår hund vad som kommer ske här näst, men genom att lära in några grundläggande beteenden och ritualer så kan hunden genom igenkänning förstå vad som ska hända. Lär in en tydlig ritual för hundmöten; exvis din hund ser den andra hunden, du säger ”gå fint” och klappar på ditt ben, du svänger ut åt sidan och går i en båge förbi den andra hunden (ha alltid din hund på den sidan som är bort från den mötande hunden), du berömmer och belönar hunden medan ni går och avslutar med ett godissök när ni passerat med god marginal. När ni har upprepat denna ritual många gånger kommer hunden känna igen ritualen och förstå att den inte behöver gå upp i varv av den mötande hunden. Träna in ritualen i lätta situationer, dvs när det inte är några hundar i närheten.

Vett och etikett för hundmöten

En bra rutin är att lära hunden att normalläget är att INTE hälsa på mötande hundar. Då slipper hunden gå upp i varv (av osäkerhet eller förväntan) vid varje möte. Om du vill att din hund ska få hälsa på den andra hunden (och situationen tillåter) så ger du en tydlig signal om det, exvis ”varsågod att hälsa”. Du ska bara låta din hund hälsa om du tror att det kommer bli ett bra möte.

Och självklart ska du fråga den andra hundägaren om lov innan du släpper fram din hund. Kolla också på hundarnas kroppsspråk så att både din hund och den mötande hunden verkligen vill hälsa så att de inte hälsar för att ni hundägare ber dem att göra det.

Varmt lycka till med träningen!

Vill du ha fler tips och råd om hundträning så är du varmt välkommen att lyssna på Hundpodden med Kicki & Tage som du hittar på iTunes, Spotify, i din poddapp och på www.hundpodden.se.  

/Kicki Fellstenius, Hundpsykolog, Glada Jyckar H-märkt av Sveriges Hundföretagare

 

 

 

Vad ska du göra om din hund fått värmeslag

När det är varmt ute riskerar våra hund att få det som man kallar för värmeslag. Ett tillstånd speciellt efter en långvarig exponering med höga temperaturer och även fuktighet.

Vilka lider mest?

De hundar som allra mest är utsatta är de brakycefala raserna som har ett kort nosparti och ett stort huvud, såsom boxer, bulldog, mops och pekinese och som har andningssvårigheter på grund av den speciella konformationen i deras andningsvägar. Extremt känsliga kan också vara hundar som inte är i optimalt fysiskt tillstånd, hundar med hjärtproblem eller äldre hundar och valpar.

Symtom:

Hundar kan inte svettas på samma sätt som vi människor gör så dem reglerar sin kroppstemperatur genom munnen (flåsa) istället.

Tydliga tecken på värmeslag kan vara att hunden andas mycket snabb , dreglar, kräks , har hög kroppstemperatur, svårigheter att gå, rodnade slemhinnor, kramper eller att dem svimmar.

Att göra om din hund drabbas av värmeslag:

Viktigt att vara snabb. Det första du kan göra är att duscha hunden med ljummet vatten eller linda om hunden i en blöt handduk. Aldrig kallt vatten, man ska vara försiktig eftersom för snabb kylning kan ge svåra biverkningar. Kontrollera därför kroppstemperaturen och sluta kyla ner hunden när den når 39,5-40 ° C.

Erbjud vatten att dricka och försöka hålla hunden lugn.

Hunden måste så snabbt som möjligt träffa en veterinär eftersom värmeslag också kan ge dödliga konsekvenser.

Förebygg:

1) Lämna inte din hunden i bilen under de varmare månaderna, även om du håller fönstrena delvis öppna eller att bilen är parkerad i skuggan kan ändå temperaturen stiga och med det kommer farliga konsekvenser.

2) Minska aktiviteter. Undvik att ta långa promenader, speciellt under de centrala timmarna på dagen. Tänk på att marken och asfalten också behåller värme.

3) Se till att din hund alltid har en skål med friskt och rent vatten tillgängligt att dricka.

4) Under perioder med mycket intensiv värme är det helt normalt att många hundar börjar sova mer och äta mindre.

5) Överdriven exponering för solljus såväl som värmeslag kan också skada hundens hud, speciellt om man lämnar hunden utan tillräckligt skydd. UVB-strålar medför risk för solbränna, erytem, soldermatit (vid näsan, ryggen och extremiteterna), men även skador på ögon och hudtumörer.
6 härliga instagram-konton att följa
Hur härligt är det inte att hitta nya konton att följa som man fastnar lite extra mycket för? Tänk att vi har möjligheten att få följa med i någon annans liv nästan varje dag bara genom bilder och storys. Ibland känns det ju nästan som att man är med själv på resan. Nedan har vi därför listat 6 olika konton som ger oss både, inspiration, äventyr, och ett gott skratt.

1. @Ribecka 

Varför inte bara packa ner alla dina saker, renovera en van och dra ut på vägarna i Europa? Här får vi följa med på deras häftiga resa där även lilla hunden Puck får följa med på äventyret. Tips är att hålla koll i story där man får daglig uppdatering. Just nu reser dem omkring i vackra Italien. Detta kontot är beviset på att allt är möjligt om man vill. 
https://www.instagram.com/puckthepomchi/
https://www.instagram.com/ribecka/2. @Golden.apollo.rocket

Hos detta konto får vi följa Golden Retrievern Apollo med matte och Husse på deras campingäventyr i USA. Här lovas det bilder från deras övernattningar på vackra berg, stränder och skog. Är ni peppade på att göra något liknande ni med då är detta konto perfekt för inspiration. 
https://www.instagram.com/golden.apollo.rocket/3.  @Bakamedmatte

Här får vi följa hundarna Louie och Cleo samt matte Sarah som bakar hemmagjorda hundbakverk från grunden, inte lite lyxigt tycker vi. Vill ni få tips och recept på hur man gör den godaste tårtan, träningsgodis eller kanske en smarrig glass är det detta kontot ni ska följa. 
https://www.instagram.com/bakamedmatte/
4. @Mayapolarbear

Härliga Maya är en Samoyed och är alltid lika glad något som verkligen syns på hennes bilder och som speglar av sig på hennes följare. Behöver ni bli lite extra glada är detta kontot helt klart det rätta att följa. Här lovas det många goda skratt. 
https://www.instagram.com/mayapolarbear/
5. @Finnyboymolloy

Härliga Finley, en Golden Retriever från USA som har slagit Guinness World Record i att hålla hela 6 tennisbollar i munnen samtidigt, han är en helt otroligt talangfull hund. Här får vi följa med på alla hans galna trick och såklart mycket bus och lek. Kanske vill ni också ge er på ett nytt rekord? Då är detta konto för er.
https://www.instagram.com/finnyboymolloy/
6. @Sara.gardegard

Vilket äventyr man får följa med på om man följer Sara och hennes Bostonterrier Francis som nyligen gjorde sin första långtur. Här får vi följa med på en upptäcktsfärd i Jämtlands vackra natur. Allt från matlagning med recept att skapa ute till djupa texter om balans i livet, vandring, och en mängd vackra bilder från Jämtlands alla hörn.
https://www.instagram.com/sara.gardegard/Härlig sommaraktivering för dig och din hund

Nu under sommaren har vi ofta lite extra tid att ägna åt umgänge och aktiviteter med våra hundar, och som alltid så är det bra att aktivera din hund mer än promenader eftersom att det stimulerar både kropp och knopp för dom. Här kommer några bra tips på aktiviteter som passar bra under sommaren!

Varför ska hunden aktiveras?

Alla roliga aktiviteter du gör tillsammans med din hund främjar samarbetet er emellan. Dessutom ger du hunden utlopp för sitt behov av mental stimulans vilket i sin tur leder till en mer harmonisk hund. Du kan även passa på att göra aktiviteter där hunden utvecklar beteenden som du har nytta av i vardagen.

När det är varmt

Under de varmaste dagarna är det svårt att aktivera hunden på dagtid. Då kan man behöva utnyttja dygnets svalare timmar för att motionera och aktivera hunden. Eller hitta en svalare plats inomhus, kanske i en källare, ett garage eller i ett parkeringshus. Tänk på att se till att hunden alltid har tillgång till färskt vatten och skugga.

Simma och bada

Om din hund gillar att simma och bada så är det en jättebra aktivitet varma sommardagar. Om den inte gillar att simma så är en bra fysisk aktivitet att traska i vattenbrynet eftersom hunden får lyfta lite extra på fötterna samtidigt som den blir svalkad av vattnet. Tvinga aldrig hunden att gå i vattnet, utan uppmuntra och belöna att den tar steg i rätt riktning. Kanske kan en rolig leksak få hunden att våga sig ner i vattnet? Eller en badglad kompis (hund eller människa) som visar vägen. Har du ingen sjö i närheten så kan en barnpool fungera för ändamålet.

Godissök i vatten

Att söka godis som flyter på en vattenyta kan vara jättebra aktivering i sommarvärmen. Många torrfoder och hundgodisbitar (exvis frystorkat) flyter i vatten och om du sprider ut dem på ytan så kan hunden gå omkring och söka godis samtidigt som den får använda nosen för att hitta godisbitarna. Om din hund är ovan vid vatten kan du lägga godisbitarna precis i strandkanten så att hunden inte behöver gå i vattnet för att ta dem. Lägg gärna en del godisbitar på land också. Var försiktig med algblomning och saltvatten så att hunden inte får i sig det.

Hundglass

Att ligga och slicka på en hundglass kan vara svalkande och trevligt i sommarvärmen. Dessutom får din hund utlopp för sitt naturliga behov av att slicka och gnaga. Hundglass tillverkar du enkelt själv genom att frysa in exvis osaltad buljong eller mat och godis uppblött i vatten. Sätt en tuggpinne i som glasspinne så blir det lite extra för hunden att tugga på.

Träna tricks eller vardagsbeteenden

Inlärning är bra mental stimulans och du kan antingen träna in några roliga tricks eller passa på att utnyttja sommarledigheten till att träna in beteenden som ni har nytta av i vardagen. Exvis att gå fint vid sidan, komma på inkallning eller att stå stilla när någon undersöker, borsta päls eller klipper klor. Allt ska läras in i lagom små steg och med positiv förstärkning.

Fikaträning

Passa även på att träna din hund att kunna koppla av i olika situationer. Lär din hund att ligga stilla och koppla av på en filt och ta sedan med filten till exvis ett mysigt café om din hund klarar av den typen av miljö. Även att gå på picknick och koppla av på filten i skogen eller på en äng är superbra träning för hunden.

Sightseeing/miljöträning

Upptäck olika miljöer tillsammans med din hund. Genom att ta med din hund till platser och situationer den inte är van vid så får hunden miljöträning och ni får en mysig aktivitet tillsammans. Det är viktigt att ni inte utsätter hunden för situationer som är för utmanande utan hunden ska vara glad och positiv. Vid behov kan du hjälpa hunden att landa på en ny plats genom att tugga ben eller söka godis. Vill hunden sitta i famnen och spana så är det också ett bra alternativ.


Ha en HUNDerbar sommar!

Vill du ha fler tips och råd om hundar och hundträning så är du varmt välkommen att lyssna på Hundpodden med Kicki & Tage som du hittar på iTunes, Spotify, i din poddapp och på www.hundpodden.se.  

/Kicki Fellstenius, Hundpsykolog, Glada Jyckar H-märkt av Sveriges Hundföretagare

 

 

 

Hemestra med din hund 

I år har vi många anledningar till att spendera vår semester i Sverige. Pandemi, klimatkris och värmebölja gör det mer lägligt än någonsin att ägna vår semester nära hemmet. Vi på Furry Friends ser fram emot att utforska mer av Sverige med våra lurviga vänner. Här följer därför våra allra bästa hemestertips!  

Njut av ditt närområde

När vi slopar idén om att åka iväg under semestern så ska vi snabbt se att vårt närområde har mer att erbjuda än vi trodde. Stanna upp och se dig omkring så är vi säkra på att du kommer hitta både ett och annat guldkorn. Varför inte besöka det där cafeet som ser så trevligt ut, den nya rastgården, eller ta en promenad i den där skogen som ni aldrig riktigt utforskat? Håll er uppdaterade om vad som händer i närheten. De flesta kommuner har en hel del tips på semesteraktiviteter på sina hemsidor.

 

Spendera din tid i naturen 

Är du och din hund sugna på att komma iväg en lite längre tid? Packa med er mat, vatten och kläder efter värden och ta er ut i naturen. Ta med er ett tält och sov under stjärnorna om det tilltalar er, eller nöj er med en heldag med bus och promenader. Både du och din hund kommer förundras över hur lugna och harmoniska en heldag i naturen kan få er att känna. 

 

Åk och bada

I sommarens högsommarvärme kan både du och din hund uppskatta ett svalkande dopp. Besök er närmsta badplats eller gör det till en aktivitet och ta er till den där badplatsen ni inte brukar vara på. Packa med er det ni behöver för en heldag på stranden. Ta fram er bästa leksak och uppsök en plats med tillgång till skugga så är dagen räddad. Kom bara ihåg att kolla upp så att din vovve är välkommen på badplatsen. Det finns många hemsidor som visar vart hundarna är tillåtna.

 

Campa med din hund

Vill du ta din hemester till nästa nivå? Då är hundcampingen något för dig. Runt om i Sverige finns det många hundvänliga campingplatser som är otroligt populära bland aktiva hundägare. Vi själva ska besöka hundvänliga Eriksöre Camping på Öland med våra hundar. Campingen själva beskriver sig som “ett hundparadis” och vi ser fram emot att utforska både agilitybanan och hundbadet. 

 

Lyssna på din hund

Kom ihåg att sommaren och värmen kan vara en påfrestande tid för din hund. Är din hund pigg och allert eller behöver ni kanske lite mer lugn och ro? Känn av hur mycket din hund orkar med innan du planerar din semester. Ibland kan det faktiskt vara riktigt skönt att ta dagen som den kommer. Oavsett vad så är det absolut viktigaste att semesterplanerna är anpassade för hela familjen, inklusive våra vovvar. Kom ihåg att det faktiskt är du som känner din hund bäst.

Så skyddar du din hund från värmen i sommar

Juli månad har hittills varit en fantastisk månad som bjudit på många soliga och varma dagar. Högsommarvärmen håller i sig och verkar vara här för att stanna. De är väldigt härligt på många sätt, men den ständiga värmen kan vara svår för våra hundar att hantera. Här följer därför 5 tips för att hjälpa din hund att hantera värmeböljan.

 

1. Anpassa hundens aktivitet efter värmen
Din hund kommer med all sannolikhet inte orka vara lika aktiv i värmen. Var vaksam på hur mycket din hund vill röra sig och anpassa motionen efter hundens energinivå. Försök att planera in mer motion på kvällar eller tidiga morgnar då det är lite svalare. Spendera i stället de varmaste timmarna med att ta det lugnt och mysa!

 

2. Undvik att spendera längre tid i solen
Planerar ni en heldag på stranden? Härligt! Men se till att hitta en plats där din hund kan vara i skuggan. En heldag i solen är inte hanterbart för våra fyrbenta älsklingar.

 

3. Var noga med att din hund får i sig tillräckligt med vätska 
Under de varmaste dagarna är det otroligt viktigt att din hund dricker ordentligt med vatten. Blanda i vatten i fodret om ni behöver, tillsätt vätskeersättning (finns att köpa hos veterinärer och i en del djuraffärer) och framför allt, ha alltid vatten lättillgängligt för din hund.

 

4. Svalka din hund så ofta du kan
Införskaffa en kyldyna, kyl ner en handduk eller duscha svalt för att få ner temperaturen för en stund. Tänk på att vattnet inte ska vara iskallt, utan bara svalt och skönt. Har du närhet till vatten så finns det väl heller inget härligare än ett skönt svalkande dopp med din fyrbenta kompis.

 

5. Akta er för den varma asfalten
I den här otroliga värmen så kan asfalten bli farligt varm för våra hundars tassar. För oss som går runt i skor kan det vara lätt att missa hur varmt underlaget är. Därför vill vi tipsa om att ta för vana att alltid känna efter med handen hur varmt underlaget är för din hund. Allra bäst är självklart att ge din hund möjligheten att röra sig fritt på ett svalare underlag i stället!

 

Kom igång med tricksträning

Hundar har en fantastisk inlärningsförmåga och utöver allt viktigt hunden behöver lära sig så finns det massor vi kan lära dem bara för skojs skull. Fördelen med att träna in ”nonsenstricks” är att träningen blir lättsam och kul, både för hund och människa. Det finns ju inga måsten!

Både jag och Tage älskar att lära in nya tricks. Exempel på saker han redan kan är att sitta som en kanin, buga, pussas, rulla runt, high five/low five, high ten, dansa, snurra åt höger och vänster, gå slalom mellan benen och en massa annat. Kan din hund några tricks?

Tricksträning är inte bara kul, utan det ger också hunden bra mental stimulans. Dessutom tränar vi upp vår och hundens gemensamma kommunikation och samarbetsförmåga. Även om vi bara tränar tricks så ökar chansen att samarbetet fungerar bra också i andra situationer i vardagen.


Hur gör man?

Enkelt sammanfattat kan man säga att tricksträning går ut på att på något sätt få hunden att göra det vi vill och så belöna det. Då kommer hunden vilja göra det fler gånger. När vi lyckas få fram det beteende vi är ute efter sätter vi en signal på beteendet så att hunden kan utföra trickset när vi ber den.

Det finns många olika sätt att få hunden att göra det vi vill och vad som är bästa sättet kan variera från hund till hund och mellan olika tricks. Ett sätt som ofta funkar är att i början leda med en godisbit (detta kallas ”luring”). Ett annat sätt är att låta hunden prova sig fram själv och belöna alla tendenser i rätt riktning (”shaping”).

För att hunden ska förstå vilket beteende det är vi är ute efter så är timingen på belöningen viktig. Inlärningen förenklas om du använder någon form av belöningssignal, som exvis ljudet från en klicker eller ett specifikt ord. Jag använder ibland klicker och ibland ordet ”yes” som belöningssignal. Och Tage vet att när han hör klickljudet eller ordet yes så har han gjort rätt och att han får en superbra belöning, exvis en jättegod godisbit eller kul lek med favoritleksaken.


Vad behöver du?

För att komma igång med tricksträning så behöver du inte särskilt mycket. Det räcker med:

 • En hund 😊
 • Gott godis i små bitar (eller någon annan bra belöning)
 • Gärna en belöningssignal, exvis ljudet från en klicker eller ordet ”yes”

För vissa tricks kan du behöva någon form av rekvisita, exvis om du vill lära hunden att bära saker, hoppa upp på saker, rulla en boll etc.


Ett första tricks: snurra runt

Börja med ett enkelt tricks för att komma igång. En bra start är att börja lära hunden att gå ett varv åt höger eller vänster framför dig. Gör så här:

 1. Led hunden runt i en cirkel med hjälp av en godisbit. Ge belöningssignal + godisbiten när hunden har fullföljt varvet. Upprepa tills det går lätt att leda hunden runt med hjälp av godisbiten.
 2. Led hunden runt i en cirkel med en tom hand. Ge belöningssignal + godisbit från andra handen när hunden fullföljt varvet. Upprepa tills det går lätt att leda hunden runt med tom hand. Om det inte går att leda hunden runt i en cirkel med tom hand så har du gått lite för fort fram och får jobba vidare med punkt 1 ett tag till.
 3. Nu börjar det bli dags att lägga på den signal du vill använda. Gör som i punkt 2, men säg signalen precis innan du börjar leda runt hunden, dvs säg ”snurr”, led runt hunden med tom hand, ge belöningssignal + godis när hunden fullföljt varvet. Upprepa många gånger.
 4. Efter ett tag kan du börja minska ner på hjälperna från handen. Gör som i punkt 3, men minska gradvis ner på handrörelsen.

Lär gärna hunden att snurra åt båda hållen så att hundens kropp får en jämn belastning. Använd olika signaler för höger och vänster varv. Jag säger ”snurr” åt ena hållet och ”spinn” åt andra.


Slalom mellan dina ben

Ett annat roligt tricks är att lära hunden att gå slalom mellan dina ben medan du går. Principen för att lära in det är densamma som när vi tränade snurr, men här är det lite fler detaljer att tänka på:

 1. Ladda upp med flera godisbitar i varje hand. Ha sedan hunden på din ena sida. Flytta fram det ben som är längst bort från hunden och locka in hunden under ditt ben med den godishand som är längst bort från hunden. Ge godisbiten direkt när hunden gått in under ditt ben.
 2. Samtidigt som hunden äter godisbiten flyttar du fram ditt andra ben (som nu är det ben som är längst bort från hunden). Locka in hunden under det benet med den andra handen (dvs den hand som är längst bort från hunden. Ge godisbiten direkt när hunden gått in under benet.
 3. Upprepa punkt 1 och 2 tills du fått in flyt i dina rörelser (dvs lätt kan locka hunden under varje ben) och tills hunden lätt följer dina rörelser. Belöna efter varje steg.
 4. Fortsätt träna enligt ovan, men lägg till den signal du vill använda (jag använder ordet ”zack”) precis innan du sätter fram benet och lockar in hunden under benet.
 5. Minska sakta men säkert ner på hjälpen, dvs visa mindre tydligt med handen.
 6. Låt hunden gå ibland 1 ibland 2 och ibland 3 steg innan belöningen kommer. Öka med allt fler steg, men variera så att du ibland belönar ofta och ibland mer sällan.

Tänk på att vissa hundar kan tycka att det är lite läskigt att gå in under mattes/husses ben. Då kan det vara bra att först träna på att bara springa under dina ben som i en tunnel tills hunden är helt trygg med det.


Vanliga misstag

Har du provat att lära hunden något men inte lyckats? Här är några av de vanligaste misstagen man kan göra vid tricksträning:

 • Vill för mycket för snabbt – När vi tränar tricks är det lätt hänt att stirra sig blind på slutmålet och inte belöna hunden förrän den lyckas utföra hela beteendet. För att lyckas med träningen är det viktigt att bryta ner beteendet i små delar och belöna varje liten tendens i rätt riktning. Kan du inte få hunden att gå ett helt varv i första tricket ovan? Belöna när den tar några steg i rätt riktning.
 • Hjälper hunden för lite eller för mycket – Om vi hjälper hunden för mycket så är det lätt att vi fastnar i att hjälpa den hela tiden. Om vi hjälper den för lite så är det risk att hunden tröttnar eller blir frustrerad och går upp i stress. Hjälp hunden så lite som möjligt, men så mycket som behövs för att den ska lyckas.


Vad behövs för att lyckas?

För att lyckas med träningen behöver du tänka på följande:

 • Ladda upp med riktigt gott godis så att hunden blir motiverad. Godiset bör vara i små bitar så att du kan belöna många gånger utan att din hund blir mätt eller går upp i vikt.
 • Börja träna i störningsfri miljö så att din hund har lätt att fokusera på träningen.
 • Bryt ner inlärningen i små steg och belöna alla tendenser i rätt riktning.
 • Pausa ofta och träna hellre flera korta pass än ett långt.


Det viktigaste är att ha kul!             

Varmt lycka till med träningen och tänk på att det viktigaste av allt är att ni har kul tillsammans!

/Kicki Fellstenius, Hundpsykolog, Glada Jyckar H-märkt av Sveriges Hundföretagare 

7 tips när du ska bada din hund

Nu ska vi hjälpa dig med hur du bäst badar din hund. Hur ofta du kan bada din hund beror lite på vilken ras du har, det vill säga vilkan typ av päls den har. Vissa raser behöver mer pälsvård än andra, framför allt för att de inte ska bli toviga eller tappa sin lyster. Men givetvis kan alla hundar behöva badas regelbundet för att hålla både päls och hud fräsch. Den vanligaste rekommendationen är en gång per månad eller varannan månad. 

Vi vill alltid erbjuda er de bästa och mest hälsosamma produkterna för din hund, och därför har vi tillsammans med det svenska hårvårdsföretaget REF tagit fram en serie pälsvård som passar perfekt för din hund, oavsett ras. Serien innehåller ett schampo, ett balsam och en mjukgörande balsamspray. Produkterna gör inte bara rent utan vårdar även både hundens hud och päls. De är 100% veganska, tillverkade i Sverige och testade på människor först. Självklart luktar de fantastiskt med skonsamma och vårdande ingredienser. Beställ dina produkter på vår hemsida.


 • 1. Borsta pälsen innan badet

 • Borsta din vovve noggrant innan du börjar med vattnet. Detta för att tovor i pälsen riskerar att förvärras, då fukt kan dra ihop dem ännu mer.


 • 2. Var på en välbekant plats

 • Att bada kan vara obekvämt för din vovve så tips är att vara på en plats där din hund känner sig trygg. Det kommer att underlätta deras rädslor.


 • 3. Gör det stabilt att stå

 • Bred ut en plastmatta eller en vanlig handduk på badkarsbotten så att din hund kan stå stabilt. Det underlättar för hunden och de känner sig mer lugna och trygga, speciellt dem som inte är så förtjusta i att bada.


 • 4. Ha rätt vattentemperatur

 • Det är att föredra att bada sin hund i svalare vatten, cirka 20-25 grader varmt. Däremot så kan vissa hundar tycka om lite varmare vatten, så testa dig fram. Men observera att alltid hålla en hand på pälsen i samband med byte av vattentemperatur så att du har kontroll så det inte blir för varmt. • 5. Känsliga partier av kroppen

 • Se till att undvika att blöta ögon eller öron. Detta för att just dessa partier är känsliga och det kan lätt uppstå infektioner i samband med vatten och schampoprodukter.  • 6. Passa på att kolla hundens kropp

 • I samband med schamponering är det bra att känna och klämma på din vovves kropp efter onormala sår, knölar eller andra avvikelser. Speciellt de hundar som är långhåriga då det är enklare att kolla kroppen när pälsen är blöt och platt. Börja med tassarna och jobba dig framåt.


 • 7. Torka med hårtork

 • Efter badet är det bra att föna din hundens päls torr. Detta för att undvika tovor som kan uppstå vid självtorkning. Blås igenom från rumpan och framåt. Det är extra viktigt att föna torrt för de hundar med mycket päls, då de riskerar att få hot-spot-eksem.

 • Lycka till!

5 faror för din hund i sommar

Sommaren är äntligen här och den är nog minst lika efterlängtad hos våra älskade fyrbenta vänner som för oss. Extra långa kvällspromenader och härliga bad är förhoppningsvis på de flestas schema. Men med sommaren kommer även nya faror som vi inte behövt oroa oss för innan. Vi har listat 5 stycken saker du som hundägare bör känna till och se upp för i sommar:

 

FUKTEKSEM

Det är vanligt att hundar kan drabbas av fukteksem, eller så kallade "hot spots", under sommaren. Det kan hända oftare för hundar som älskar att bada så håll gärna koll på din vovve om du vet med dig att den badar mycket. Även hundar med tät päls löper större risk för fukteksem.

 

Det finns olika anledningar till att hunden får fukteksem. Det kan vara så att pälsen inte hunnit torka efter den badat, eller att hunden slickar sig mer än vanligt. När det är varmt har bakterier lättare att växa och därför kan det sprida sig snabbt. Tänk på att även insektsbett kan leda till eksem.

 

Sök dig till veterinär om eksemet inte lägger sig eller blir större.

 

PADDOR

Nyfikna hundar kan inte allt för sällan bita tag i en padda, vilket kan bli farligt för hunden. Paddor har nämligen en körtel på ryggen som avsöndrar ett ämne som kan vara giftigt. Symtomen blir då att hunden kan börja salivera kraftigt och pupillerna kan minska påtagligt.

 

Se till att torka saliv och kontakta veterinär för att få vägledning. Se till att hålla hunden under observation.

 

 

ALGBLOMNING

Under högsommaren finns det stor risk för algblomning, vilket kan bli farligt. Håll koll på de lokala nyheterna eller uppdateringar på nätet för just din badplats. Ser du en blågrön grumlig yta på vattnet bör du förhindra att hunden badar.

 

Symtom på att din hund blivit algförgiftad är kräkningar, att den darrar och får problem med sin balans. Den kan även få kramper och då kan tillståndet snabbt förvärras. Då är det jätteviktigt att kontakta veterinär och framför allt se till att hunden inte slickar på sin päls och får i sig ännu mer alger.

 

GETING- ELLER BISTICK

Vanligtvis är geting- eller bistick ofarligt för hundar. Det kan svullna upp och ömma lite på stickstället ett tag men oftast är det ingenting som är farligt.


Däremot kan hundar, precis som människor, vara överkänsliga mot giftet som insekten injicerar. Skulle hunden få fler än ett stick kan den också löpa risk att få en allergichock. Skulle hunden vara allergisk så brukar reaktionen visa sig ganska snabbt efter sticket. De kan få andningsbesvär och kräkas. Ha koll på om din hunds allmäntillstånd blir påverkat, i sådana fall bör du kontakta en veterinär.

 

PICKNICKRESTER

Har du en hund som gärna luktar till sig gamla kvarlämnade rester så ska du hålla extra koll! Fågel- fläsk- och fiskben kan bli till vassa bitar i magsäcken. Även krossat glas eller aliminium från engångsgrillar kan vara vassa för våra vovvars små tassar. Se upp i parker, på stranden eller i skogen när ni är ute och promenerar!

 

Vi önskar dig och alla vovvar där ute en fantastiskt härlig sommar! Men som sagt, se upp och ta hand om varandra! 

 

Så får du din hund att sluta dra i kopplet!

Drömde du om härliga långpromenader tillsammans med din hund, men hamnade i stället i en evig dragkamp? Antingen hänger hunden intensivt längst fram i kopplet och flänger från sida till sida eller fastnar vid varenda doftfläck och vägrar att gå. För många hundägare är det verkligheten och de njutningsfulla promenaderna lyser med sin frånvaro.

Varför drar hunden i kopplet?

Det finns många orsaker till koppeldragande och en av dem är att du helt enkelt inte har tränat tillräckligt! Att gå i koppel är onaturligt för hunden så det behövs en hel del träning. Har du dessutom en stor hund med hög aktivitetsnivå så är det inte så lätt för hunden att göra rätt.  Är hunden understimulerad, överstimulerad, stressad, rädd eller i obalans av någon annan anledning så är det ännu svårare för hunden att gå följsamt i koppel. Det är också lätt hänt att hunden råkar lära sig att det lönar sig att dra i kopplet. Om den då och då lyckas dra sig fram till spännande dofter, kompisar eller bara framåt på promenaden så blir det en lönsam strategi för hunden vilket leder till att koppeldragandet förstärks.

Olika hundar har olika lätt för att gå följsamt i koppel och det beror delvis på hundens genetiska förutsättningar. Exempel på hundtyper som kan ha lite extra stora koppelutmaningar är polarhundar som är avlade för att dra släde och drivande jakthundar som ska kunna springa kilometervis med nosen i backen.

Harmoniska hundpromenader

Oavsett hundtyp och träningsbakgrund så finns det goda möjligheter att skapa förutsättningar för harmoniska hundpromenader utan koppeldragande och stretande. Målsättningen är att promenaderna ska vara trevliga både för hund och människa och att båda kan njuta av omgivningen och av varandras sällskap. I det här inlägget delar jag med mig av mina bästa tips för att göra promenaderna njutningsfulla för både dig och din hund!

Koppel och koppelhantering

Det första du ska göra är att se över hundens utrustning. Av någon anledning är ett ”vanligt standardkoppel” cirka 2 meter långt och det ger väldigt begränsad rörelsefrihet för hunden. Tänk dig själv vilken frustration att vara fast i en annan individ med så lite svängrum! Om du i stället skaffar ett 4-5-meterskoppel (eller sätter ihop två vanliga) så får hunden avsevärt mer rörelsefrihet. För vissa hundar kan ett längre koppel vara allt som behövs för att lösa problemet med koppeldragande.

Långkopplet kombinerar du med en bekväm sele så att du inte riskerar att det blir ryck i halsen på hunden. Ryck kan leda till skador, smärta och obehag så det ska du undvika till varje pris.

Tänk också på hur du hanterar kopplet, mjukbromsa hunden och stör inte hunden i onödan med kopplet. Prata med hunden och försök att använda kopplet så lite som möjligt.

Aktivera innan och under promenaden

En vanlig orsak till koppeldragande är att hunden är understimulerad och har överskottsenergi. Genom att aktivera hunden innan och under promenaden så får hunden utlopp för sitt behov av mental stimulans och därmed lättare att gå följsamt i kopplet. Gör några aktiveringsövningar redan inomhus, exempelvis godissök, tricks eller balansövningar. Aktivera sedan hunden regelbundet under promenaden. Då får din hund utlopp för sin energi på ett bra sätt samtidigt som den lär sig att det händer roliga saker hos dig på promenaden. Om du är tråkig och går i din egen värld blir hunden mer intresserad av allt annat och koppeldragandet ökar.

Höja tempot

Många hundar har behov av att röra sig i ett högre tempo än vår naturliga promenadtakt. Kanske kan du ge hunden utlopp för sitt rörelsebehov genom att cykla eller jogga med hunden? Eller ha den lös i inhägnad eller långlina. Om hunden får springa av sig ibland så kan den lättare anpassa sig till ditt tempo i andra situationer. Tänk på att ha en bra sele på hunden och att du tränar upp dess kondition i lagom takt så att den ökade mängden fysisk aktivitet inte leder till skador. Och självklart måste aktivitetsnivån anpassas efter hundens ålder och fysiska förutsättningar.

Låt hunden dra

Ytterligare ett sätt att få hunden mer följsam i koppel kan faktiskt vara att låta hunden dra. Sätt på hunden en ergonomisk dragsele och dig själv ett midjebälte och tillåt hunden att dra i kopplet. Sätt gärna en signal på beteendet, exvis ”varsågod att dra”. Genom att hunden får utlopp för sitt behov av att dra kan det bli lättare att få den att gå följsamt i andra situationer. Dessutom kan du använda dragsignalen för att belöna hunden när den går följsamt i kopplet och då kommer följsamheten att förstärkas.

Hundens promenad

En viktig sak att tänka på är att promenaden i första hand är för hundens skull. Inte bara… men i första hand. Självklart är promenaderna viktiga även för oss hundägare men de är ännu viktigare för hunden. Det är liksom hundens tid att få utlopp för sin energi och sina intressen. Så låt hunden nosa. Låt hunden välja väg. Kanske även tempo. Inom rimliga gränser så klart, du behöver inte låta hunden dra dig in på grannens tomt eller ner i ett lerigt dike. Jag rekommenderar att du så ofta du kan genomför närvarandepromenader som går ut på att du är 100% närvarande i nuet (dvs lämnar mobilen hemma eller i fickan) och följer med din hund ut på upptäcktsfärd. Låt hunden välja väg och följ efter och se på världen med din hunds ögon! Det är oerhört berikande både för hunden och för oss människor.

Nosa/strosa och transport

Dela gärna upp promenaden i nosa/strosa och transport-sträckor. Nosa/strosa har de flesta hundar lätt för; de får lukta på saker i sin takt och stanna upp och titta när något spännande händer. Gradvis kan du även vänja hunden vid transport-sträckor som kan vara lite svårare; kortare sträckor i början och längre efter hand. Vid nosa/strosa anpassar du dig efter hundens tempo och vid transport anpassar sig hunden efter ditt. Transport är perfekt när du ska ta dig från punkt A till B eller när du vill ut och motionera tillsammans med din hund. Transport är något som hunden måste tränas till gradvis. Säg samma sak varje gång, exvis ”nära”, gå en kort sträcka (bara någon meter i början), belöna och slå sedan av på tempot och växla över till nosa/strosa igen. Upprepa då och då på promenaden tills det går lätt att få med hunden på transportsträckorna.

Träna hunden att inte dra i kopplet

Nu har du fått massor av tips på hur du kan minska risken att hunden drar i kopplet. Men du kan självklart också träna hunden att inte dra. När du ska lära hunden att inte göra något så är bästa sättet att fundera på vad det är du vill att hunden ska göra i stället. Och så förstärka det beteendet genom att belöna det. I det här fallet vill vi att hunden ska gå med slakt koppel och det är det du ska fokusera på. Belöna varje gång hunden går med slakt koppel genom att exempelvis berömma med rösten, ge en godisbit, leka med hunden, hitta på en rolig aktivitet eller ge signalen ”varsågod att dra” eller ”varsågod att nosa”.

Lägg grunden för träningen i en situation där det är lätt för hunden att göra rätt, dvs i en miljö utan allt för mycket störningar. Kanske behöver du börja inomhus för att hunden ska klara av att gå följsamt i koppel. Träna i störningsfri miljö tills hunden börjar förstå konceptet att gå med slakt koppel. Sedan kan du varva träning i lätta situationer med träning i lite svårare. Men om hunden inte klarar att gå med slakt koppel så har du gått lite för fort fram och får träna i enklare miljöer ett tag till. Belöna varje gång kopplet är slakt och se till att du hinner ge många belöningar innan kopplet riskerar att sträckas.

Man får ofta tipset att träna koppelgående genom att stanna och vänta ut hunden varje gång den drar i kopplet. Men det ger gärna en jojo-effekt med en hund som springer längst ut i kopplet, kommer tillbaka när du stannar, springer längst ut igen, etc. Dessutom byggs det lätt upp frustration i hunden vilket kan öka svårigheterna med koppelgående. Om du i stället fokuserar på att belöna hunden innan den hinner göra fel så kommer du förstärka det önskvärda beteendet och få en hund som går fint och följsamt i koppel.

Varmt lycka till med träningen! Vill du ha fler tips och råd om koppelgående så kan du lyssna på avsnitt 13 av Hundpodden med Kicki & Tage: Hundlivets tre vanligaste vardagsutmaningar – koppelgående, inkallning och skällande.

/Kicki Fellstenius, Hundpsykolog, Glada Jyckar H-märkt av Sveriges Hundföretagare

 

Åh nej, nu är fästingarna här!

Hej! Giulia här, Furry Friends egna veterinär!
Fästingar är de vanligaste parasiterna hos hundar och kan leda till infektioner och allvarliga sjukdomar: Lär dig att känna dem, ta bort dem och förhindra dem.


Idag ska vi prata om något som börjar bli väldigt aktuellt för nu börjar de komma fram, nämligen fästingarna! 
Fästingar är de vanligaste parasiterna hos hundar och kan leda till infektioner och allvarliga sjukdomar: Lär dig att känna dem, ta bort dem och förhindra dem.

Fästingar är mer vanliga under årets varmaste månader. Om en fästing fastnar på din hund är det viktigt att du vet hur man tar bort dem. Det är också viktigt att känna till vilka förebyggande behandlingar det finns som kan förhindra fästingar hos hundar och även de möjliga sjukdomar som kan smitta våra djur som följd av betten. 

I den här artikeln hittar du allt som finns att veta om fästingar hos hundar: symtom, sjukdomar och behandling.

 

Vad är fästingar?

Fästingar är blodsugande parasiter som kan påminna om väldigt små spindlar. Man kan hitta dom på båda hundar och katter och dem kan fördubbla sin storlek genom att suga blod. Fästingar bor utomhus och är mest aktiva från mars till oktober. 

Fästingar kan inte flyga eller hoppa, men de kryper lätt upp och sätter sig enkelt på hunden, när hunden närmar sig. Fästingbett ger inte hunden någon smärta och det beror på att parasitens saliv injicerar in ett bedövningsmedel i huden på hunden. Detta kan också överföra potentiella sjukdomar.  En fästing kan sitta och suga blod i 2-7 dagar.

De vanligaste sjukdomarna som en fästing kan överföra i Sverige:

Borrelia
Borrelia är bakterier som kommer från fästingar.
De vanligaste symptomen för sjukdomen är inflammation i lederna, trötthet, feber, dålig aptit och njurproblem, men de flesta hundar blir inte sjuka utan är oftast bara bärare av sjukdomen. 

Anaplasmos
Detta är också en bakterie som påverkar både hundar och katter.
Efter ca 10 dagar från fästingbettet kan hunden få feber, trötthet, dålig aptit, inflammation i lederna och ibland kan även magproblem förekomma.

TBE (tick borne encephalitis virus)
TBE är mindre vanligt hos hundar än för människor. Efter upp till 10 dagars inkubationstid, kan sjukdomen ge feber, trötthet, neurologiska problem som kramper och dålig aptit.

Det finns även fästingar utomlands, speciellt i Södra Europa, där det finns andra typer av fästingar som kan smitta och ge andra sjukdomar. Prata alltid med veterinären innan du reser med din hund.

 

Hur tar man bort en fästing?

 • Ta bort fästingen så fort som möjligt, för att minska risken för sjukdomar.
 • Du kan ta bort dem med hjälp av en pincett eller en fästingplockare.
 • Ta bort parasiten så nära huden som möjligt och börja försiktigt dra uppåt. Var försiktig så att du inte gör skarpa rörelser
 • Var noga med att få med hela för att inte lämna en del av parasiten kvar under huden. 

Förebyggande och behandling:

Det finns många produkter som kan förhindra fästingar och parasiter, såsom tabletter (receptbelagda), spot-on, halsband eller schampon.

Jag rekommenderar alltid att du pratar med en veterinär för att få de bästa råden kring vilken produkt som passar just din hund bäst.


Lycka till!
Leg. Vetrinär Giulia Li Donni


Vår veterinär om diarré hos hund

Ibland får våra små vovvar ont i magen och till och med diarré. Vår veterinär Giulia Li Donni hjälper oss att reda ut vad man ska hålla koll på när hunden börjar må dåligt och hur man ska gå till väga.


Vad är diarré?

Diarré är flytande avföring, som kan variera i form, konsistens och färg. När hunden har diarré behöver den bajsa oftare och det är inte ovanligt att det sker olyckor inomhus eftersom hunden har svårt att hålla sig. 

 

Flytande avföring är oftast inte det enda symtomet  en hund har  när den mår dåligt från diarré, det kan även förekomma andra symtom som exempelvis kräkningar, flatulens och feber. Om hunden inte är lös i magen ser man vanligtvis inte så stor skillnad på det allmänna tillståndet. 

 

Kan det vara farligt för hunden?

Diarré hos hund kan vara allvarligt om du märker att hunden också blir trött. Andra symtom att ha koll på är blod i avföringen, minskad aptit och uttorkning.

 

En hund som har akut diarré kan ha allt från milda till allvarliga symtom. Akut enterit kan orsakas av virus eller bakterier, fel kost, snabb kostförändring eller parasiter. Akut diarré är  relativt vanligt  hos valpar. Valpar kan ha ofarlig diarré utan allvarliga symtom men man bör vara uppmärksam om valpen även får kräkningar, feber, uttorkning samt om hunden är spänd och öm i magen.  

Diarrén kan även vara symtom på allergi, tumörer och andra sjukdomar som oftast involverar bukspottskörteln, lever, njurar och sköldkörteln.

 

Vad man kan göra hemma själv vid diarré?

En hund med akut diarré bör få små mängder dietfoder (dvs. lite fett, mindre protein, högre energi och förändrad fibersammansättning). Detta ska serveras i små portioner mellan 4-8 gånger per dag. Man börjar att ge 50% av den vanliga dagsmängden, därefter ökar man till 75% i cirka 2-3 dagar och slutligen 100% av rekommenderad dietkost i minst 7 dagar. Totalt  skadu ge din hund specialkost i 10 dagar. Om du märker att hunden blir bättre kan du succesivt börja blanda i hundens vanliga mat. 

Prebiotika kan också hjälpa hundens mage, det finns att köpa som tillskott

Tänk på att hunden behöver vila och dricka mycket när den har diarré.

Man ska alltid hålla koll på sin hund när den har diarré. Börjar den tappa mycket vätska, blir trött eller får feber (>39) och visar på att ha ont rekommenderar jag du att kontaktar en veterinär.  Skullehunden ha blod i avföringen eller om den inte vill äta på 2-3 dagar skulle jag även då rekommendera att ni kontaktar veterinär. 

 

Diagnos

När man uppsöker vård vid diarré kommer veterinären göra en klinisk undersökning samtidigt som ägaren får berätta vad som har hänt. Ofta  tar man ett blodprov som kan kompletteras med ett ultraljud eller röntgen i buken. På valpar gör man ofta ett avföringsprov för att kunna se om det finns parasiter. 

 

Behandling

När det kommer till behandling är en symptomatisk terapi den vanligaste behandlingsformen. Det är ofta tillräckligt eftersom orsaken till diarrén oftast förblir okänd, speciellt om det är ett virus. En symptomatisk behandling är oftast en kombination av att vätska ges intravenöst eller intramuskulärt, diet och kosttillskott i form av prebiotika. 

Antibiotika ges till hunden om det är en bakteriell diarré, det är ganska ovanligt i primär form. Om sekundära bakteriella infektioner misstänks har hunden bland annat symtom som feber och blod i avföringen. Då kan det behövas antibiotika som  skrivs ut. 


Lycka till!

Med vänlig hälsning,

Leg. Veterinär Giulia Li Donni 

 

En fruktansvärd historia - från Irland till Sverige

Sist ut i vår kärleksvecka vill vi dela denna fruktansvärda historia om fina Zelda. Hon hittades övergiven på Irland ute på landet, springandes med en stor tung stock fastkedjad runt halsen.  Men som med fantastiska organisationen Hundar Utan Hem fick hjälp att hitta ett nytt, kärleksfullt hem till Zelda, en 1-årig bordercollieblandning som idag bor hos Linda med familj.

Hur var det att träffa Cass första gången?

 • Det var omtumlande, vi visste ungefär hur hon skulle se ut och vara enligt beskrivningen som var i annonsen, dvs lite blyg, försiktig och reserverad och se ut som en border collie fast med korta ben. Men mer än så visste vi inte riktigt.
  Det var mycket känslor och lite overkligt att ta emot henne på plats när hon kom och sen ta hem henne som en ny familjemedlem. Man blev både rörd och lite chockad. Zelda, som då hette Cass, var rätt cool ändå. Lite försiktig och avvaktande men väldigt mjuk och lugn på något sätt och ändå nyfiken på oss. När vi fick hem henne gick hon runt och luktade och kände sig fram lite försiktigt. Kände som att hon tydde sig till oss ganska snabbt och litade på oss. Det var fint.


Hur skulle du sammanfatta Cass liv från det att du träffade honom första gången tills idag?

 • Även om vi inte vet exakt allt hon varit med om så är hennes liv med all säkerhet väldigt annorlunda. till det bättre absolut. Hon har fått kärlek och trygghet från första stund. Vi har koppeltränat, miljötränat och jobbat med att bli rumsren samt bygga hennes självkänsla och självförtroende. Och detta har snabbt gett effekt. till det bättre för det mesta även om vissa rädslor lever kvar. 
  Vi har försökt förstå vad som hänt henne tidigare och känslan är att hon inte blivit direkt misshandlad men kanske totalt ignorerad. hon har förmodligen suttit fast och varit begränsad på en gård utomhus och säkerligen inte kelad och gosad med utan fått klara sig själv. det är ganska uppenbart att hon aldrig gått i koppel, aldrig blivit miljötränad och inte är van vid saker som t ex trafik, alla typer av människor, barn mm.
   Idag har hon fortfarande sin personlighet kvar och kan vara lite blyg och reserverad när hon träffar nya människor, men hon känns ändå mycket tryggare och litar på människor i allt större utsträckning än tidigare.

 • Hon busar och leker gärna numera, älskar sina leksaker och gosedjur, är galen i mat och är alltid hungrig.  (förutom frukt och grönsaker som hon inte alls gillar).  För oss var det viktigt att bygga hennes självförtroende i början när hon kom och numer kan vi skratta lite åt att det ibland stigit henne åt huvudet då hon ibland känns som det är hon som dikterar villkoren hemma och är lite drottning ;-)

 • Det vi fortfarande har som lite utmaning ibland är skällandet när det kommer folk, hon känns mycket mer vaktig i sitt beteende mot främlingar än när hon kom, vilket kanske inte är så konstigt nu när hon landat efter dryga sex månader. hon är säkert väldigt rädd om det hon har fått och vill skydda och vakta det såklart.
  Hon har ibland även lite problem med nya hundar, speciellt de som är osäkra tillbaka. Men hon har fått nya hundkompisar också som det funkar jättebra med så det är kul. kort sagt så har hon utvecklats enormt och vi är så glada att ha henne hos oss.


 • Vi vet ju inte riktigt vad Cass har varit med om sedan innan, utan endast det här med stocken vilket är fruktansvärt. Men kan du se någon skillnad på Cass mentalitet och beteende till det positiva, från det att ni fick hem henne till idag när hon bott med dig/er ett tag?
 • Vi har ju gjort dna test på Zelda och det visar sig att hon har både border collie, beagle och terrier i sig. Vilket vi märkt då det har blivit lite utmaning med instinker som både är vall, vakt och jakt. Detta kan vi skratta lite åt ibland nu när hon landat mer i sin hemmiljö, då kommer ju instinkterna fram mer och mer. Så på sätt och vis är ju det väldigt positivt att hon fått mycket bättre självförtroende och kan vara mer sin egen personlighet och inte så avstängd. Känns som hon är mycket modigare nu i de flesta situationer. 
  Framförallt lekfullheten och buset har vuxit fram och det känns jätteroligt när man ser så tydligt vad hon gillar och inte gillar. 
  Hon älskar att lära sig nya tricks och att klura ut svåra problem. Hon använder sin nos mycket och gillar att få sin mat serverad i gömmor och i form av skattjakter inom och utomhus. Hon har lätt för att komma till ro inomhus och slappar gärna, men utomhus är det fullt ös med mycket energi. Hon har lärt sig att komma på inkallning och lärt sig sitt namn och en hel del nya tricks som att hämta leksaker och lägga i korg, high-five, sitt, ligg, stå, vacker tass, skäms, hämta matskålen mm. har även provat på agility på tomten som hon tyckte var kul.
  Otroligt smart hund som är snabb på att lära sig.


Varför valde ni att adoptera via Hundar Utan Hem?

 • Vi funderade fram och tillbaka och det var inte självklart från början. Men när vi läste mycket om olika organisationer och hur det ser ut i världen med alla hemlösa hundar, så kände vi att vi ville hjälpa en hund till ett bättre liv istället för att skaffa valp. För oss var exakt ras inte viktigt utan mer att personligheten och uppfattningen om hunden verkade passa oss som familj, så vi skulle ”klara av att hantera” hunden och kunna ge den ett bättre liv. Jag tyckte matchningen blev fantastiskt bra. HuH var en av få organisationer vi hört mycket gott om och många sa att de verkligen kändes som att de ville hjälpa hundarna och efter lite mer research så kände vi att vi gärna ville adoptera från dom. Och vi är verkligen toppen nöjda med all hjälp och stöttning som vi fått.


Vad skulle du ge för tips till någon som går i tankar att adoptera en hund?

 • Att tänka efter några gånger innan, ordentligt, eftersom man lätt missar att hunden har ett bagage med sig och att det krävs mer jobb än man kan tro. Vi gjorde mycket research och läste mycket om utmaningar, rädslor, beteendeproblematik och saker som kunde gå fel. Det kändes viktigt för oss att inte vara för naiva inför beslutet eftersom det kändes som ett stort beslut med mycket ansvar framåt.  Vi var beredda på att få jobba med eventuella rädslor och beteenden som man kanske inte gör på samma sätt då man adopterar valp från en svensk uppfödare och detta tar ju såklart tid. Med facit i hand så har det varit mer jobb än vi trodde med vissa saker, oftast beteenderelaterade saker och sånt tar ju olika tid att jobba med. Men för oss har det definitivt varit värt det och vi älskar Zelda otroligt mycket, vår lilla håriga, härliga lilla familjemedlem!

Läs Lindas egna berättelse här: https://hundarutanhem.se/halsningar-fran-zelda-fd-cass/
Ett svenskt vanvårdsfall som fick ett lyckligt slut
I samarbete med Hundar Utan Hem:
Möt lilla Viktor, en kärleksfull och pigg kille som inte blivit väl omhändertagen på grund av svår sjukdom i familjen. Där Hundar Utan Hem tog sig an detta fall för att hitta ett nytt hem 💙⁠

Pernilla blev tillslut Viktors nya matte, och vi har intervjuat henne kring hennes upplevelse:⁠

Hur var det att träffa Viktor första gången?

- Det var efterlängtat, lite nervöst, hoppfullt och väldigt fint. Jag har två hundar av samma ras sedan tidigare och det fanns ju ingen garanti att Viktor skulle gå bra ihop med dom två. Till en början var det bara en massa skällande och jag blev lite orolig att det inte skulle gå. Men en promenad senare så var dom mest positivt nyfikna på varandra och oron blev till hoppfullhet. Bilder från Hundar Utan Hem.

Hur skulle du sammanfatta Viktors liv från det att du träffade honom första gången tills idag?

- Han var väldigt lugn av sig redan från början, vilket han fortfarande är.. Dock var han väldigt osäker inför det mesta. Han gick inte i trappor, åt inte ur matskålen, viftade inte på svansen, ville inte gå ut i hundgården på tomten och var skygg inför människor. 

Nu har han gjort sig hemmastadd, svansen viftar högt, han är väldigt ivrig inför att få sin mat, han rör sig i huset fritt och springer i trappan både uppför och nedför, han går frivilligt ut i hundgården och vill vara väldigt nära oss i familjen, helst sitta i knäet hela tiden. Han kan fortfarande vara lite avvaktande ibland, han har heller inte riktigt lärt sig möta andra hundar utan att skälla och han blir väldigt sprallig av att se små barn. Men det är sådant vi jobbar med på sikt. Den största skillnaden på när han kom och nu är att man ser och upplever hans trygghet mer. Man ser hur han tar för sig och vågar slappna av. Och det är väldigt fint och det var också det viktigaste för mig. Han behöver inte kunna allt, men att han ska vara trygg är a och o. 

 

Jag läser att Viktor tyckte det var läskigt med plötsliga ljud förut, hur har han utvecklats med hans svårigheter sedan du fick honom?  

- Han reagerar på ljud fortfarande, men han skäller inte på dom, mer bara att han lyfter på huvudet och tittar omkring. Vi hämtade hem honom strax före jul och nyår, och med tanke på hur han reagerade på minsta viskning från början kunde man ju tänka att nyår med smällare och raketer skulle bli tufft, men han var lugn hela kvällen och sa inte ett knyst. Och även om han fortfarande är uppmärksam på sådant som händer och låter runt omkring honom så är han väldigt lugn. Betydligt lugnare än dom andra hundarna jag har. Vi har inte aktivt jobbat med detta problem så mycket, det har mer löst sig själv ju tryggare han blivit. 


Varför valde ni att adoptera via Hundar Utan Hem?

- Om man kan hjälpa en hund som behöver ett hem så är det en självklarhet för mig. Jag har följt Hundar utan hem länge och tycker dom gör ett fantastiskt jobb och när det dök upp en hund hos dom som kunde passa ihop med mina andra hundar så fanns ingen tvekan om att skicka in en ansökan. Vad skulle du ge för tips till någon som går i tankar att adoptera en hund?

- Givetvis vill jag att så många som möjligt ska adoptera en hund, men självklart måste man också ha tänkt igenom sitt beslut ordentligt. Så det är väl det första man bör göra, läsa på, förstå vad en hund kräver och vad det kommer innebära för dig osv. Och om du är beredd att lägga ner tiden och kärleken och se det som en tillgång i livet och inte som en uppoffring av annat, så är att adoptera en hund något utav det finaste du kan göra och du kommer inte ångra det. 


⁠Läs mer om hur du kan gå tillväga för att adoptera en hund på www.hundarutanhem.seBild från Pernilla på Viktor och hans kompisar.
Från Ashton Pound till Täby - En kärlekshistoria

I samarbete med Hundar Utan Hem har vi nu intervjuat hundägare som för en tid tillbaka adopterade en hund från Hundar Utan Hem. Vi har nu intervjuat dessa ägare om deras resa. 

Först ut har vi fina lilla Jacob:

Stackars lilla Jacob övergavs på Ashton Pound och det fanns ingen information om hans bakgrund. Jacob blev helt chockad över att befinna sig ensam i den stressiga miljön på poundet. Tack och lov kunde han räddas därifrån och fick sedan bo i jourhem på Irland i väntan på ett nytt hem.

Han hamnade tillslut hos sitt nuvarande kärleksfulla hem hos familjen Eriksson i Täby i Stockholm, och vi har intervjuat matte Anna om Jacob och processen att adoptera en hemlös hund.

Hur var det att träffa Jacob första gången?
- Han var väldigt osäker första gången vi träffades, men så söt han var. En sån fin liten kille som vart med om alldeles för mycket, vi alla ville ju såklart hälsa på honom men han var nog livrädd efter alla gånger han flyttat till olika hem. Han tänkte säkert att detta var ett till hem som han inte skulle få stanna kvar så länge och få tryggheten och kärleken av en familj som han verkligen behöver.

Hur skulle du sammanfatta Jacobs liv från det att ni träffade honom första gången tills idag?
- Han har förändrats så mycket sedan vi träffade honom första gången, han var så osäker på allting i början men han börjar verkligen bli mer trygg med oss. Det är fint att se att han kan slappna av mer och njuta av sitt liv istället för att behöva vara rädd hela tiden.

Varför valde ni att adoptera via Hundar Utan Hem?
- Vi ville ta hand om en hund som behövde ett hem, en hund som vi kunde hjälpa på något sätt. Det finns ju så många hundar som far illa och vi kände att om vi kan hjälpa en liten hund som behöver det skulle det göra en liten skillnad iallafall. För lilla Jacob har livet blivit underbart, han älskar oss och vi älskar honom så otroligt mycket. Att ta en hund från Hundar utan hem ger de möjlighet att rädda ytterligare en hund, så vi har egentligen räddat två hundar ❤️

Vad skulle du ge för tips till någon som går i tankar att adoptera en hund?
- Det är en utmaning, var beredd på att jobba för hundens välmående, det är inte lätt. Ha tålamod, men det är värt det, kärleken man får tillbaka är obeskrivlig, han är en del av familjen och kommer alltid vara. Vi älskar honom villkorslöst ❤️

Resursförsvar - när familjens kelgris förvandlas till ett monster

Det är inte ovanligt att hundar på olika sätt visar att de vill ha föremål, mat, individer eller platser ifred. Den annars så vänliga familjemedlemmen blir som förbytt och visar tänder, morrar eller till och med nafsar mot den som närmar sig. Genom rätt hantering och träning går det att ändra hundens beteende och komma tillrätta med situationen. Men det är också lätt att av misstag förstärka problemet.


Vad är resursförsvar?

Vaktande av föremål, mat, individer eller platser brukar kallas för resursförsvar och kan riktas både mot människor och hundar. Vissa visar resursförsvar kopplat till flera av de olika företeelserna, men andra vaktar enbart exempelvis mat eller föremål. Resursförsvaret kan också vara situationsbundet så att det bara uppstår i vissa sammanhang.

Orsaken till att en viss hund utvecklar resursförsvar kan både vara genetisk, dvs att den har en ärftlig predisposition för att utveckla resursförsvar, och inlärd, dvs att den lärt sig att den inte får behålla sina saker utan måste försvara dem. Inlärningen kan ha påbörjats redan i valplådan om valparna har fått chans att konkurrera om mat eller föremål men din hantering som hundägare spelar också en viktig roll.


Låt hunden ha sitt ifred

I grunden handlar resursförsvar om att hunden är orolig för att bli av med det hen har och det viktigaste för all hantering och träning är att övertyga din hund om att du inte konkurrerar om det hen har. Regel nummer ett är att så ofta det går låta hunden vara ifred med sin mat, sina ben etc.

Det finns en gammal inställning att vi ska kunna ta vad som helst från våra hundar och att det är bra att vänja hunden vid att vi tar ifrån den saker. Men denna inställning kan tyvärr skapa resursförsvar i stället för att förebygga eller träna bort. Tänk dig själv att någon tar ifrån dig det du har i tid och otid. Troligtvis kommer du bli irriterad och göra allt du kan för att få ha dina saker kvar. Kanske går du undan för att få vara ifred och om inte det hjälper kommer du till slut att fräsa ifrån. Detsamma gäller våra hundar!

Det är viktigt att lära både besökare, barn och andra hundar att din hund måste få vara ifred när den äter sin mat, tuggar ben eller ligger och sover. Om du har flera hundar i familjen måste alla få det utrymme och den matro som de behöver. För vissa hundar kan det innebära att de måste äta i var sitt rum och för andra kan det betyda att de behöver någon meter mellan matskålarna. Vissa hundar är helt obrydda kring resurser och då behöver du inte styra upp på samma sätt, men ändå vara lyhörd för små signaler på att någon av hundarna är obekväm.

Om vi inte respekterar hundens resursförsvar så kan det trappas upp och om vi lär hunden att vi inte konkurrerar så kan problemen minska eller försvinna.


Om vi närmar oss så är det något positivt

Parallellt med att hunden får vara ifred när den har något så kan vi också lära hunden att om vi närmar oss så är det för att ge hunden något, inte ta. För att lyckas med det budskapet så är det viktigt att du hela tiden håller dig utanför hundens trygghetszon, dvs hunden ska inte känna någon oro alls över att bli av med det hen har. Var uppmärksam på små små tecken på att din hund blir orolig; att hunden stelnar till, vänder bort blicken eller stirrar på dig, drar sig undan eller ser spänd ut. Om du ser något av dessa tecken så har du kommit för nära.

Träningen går ut på att du på avstånd kastar eller rullar dit något som hunden vill ha, exempelvis en supergod godisbit. Gå därefter därifrån och låt hunden vara ifred. Det är viktigt att hunden enbart får en positiv upplevelse i situationen, dvs inte en mix av oro för att bli av med något i kombination med det positiva. I takt med att hunden börjar lära sig att du inte konkurrerar så kan du sakta minska avståndet till hunden.


Träna in en släppsignal

Ibland hamnar vi i situationer då hunden tar saker som hen inte ska ha. Genom att träna in en bra släppsignal kan du undvika konflikt i de situationerna. Du kan inte träna in släppsignalen i skarpt läge, för den situationen är för svår för hunden att börja i träningen i. I stället börjar du träna i neutrala situationer där din hund inte har något att vakta. Du kan välja vilken signal du vill, men om den signal du använder idag (exvis ”loss”) har råkat bli ”förgiftad” och negativt laddad så rekommenderar jag att du hittar på en ny signal (exvis ”tack”). Träna in släppsignalen i följande steg:

 1. Börja lära hunden att ”tack” (eller den signal du valt) betyder att hen kommer få något gott från dig genom att träna i situationer där det inte finns något annat som stör, dvs när hunden inte har något som den vill ha. Säg ”tack” och släpp några godisbitar på golvet. Hunden behöver inte göra något (dvs i det här steget behöver inte hunden släppa något) utan får godisbiten direkt. Upprepa ”tack” + släpp godis på golvet många gånger, flera gånger om dagen i flera dagar. Det är viktigt att du först säger ordet ”tack” och därefter släpper godisbitarna. Träna gärna på olika platser (olika rum inomhus och även på störningsfria platser ute), men bara när hunden inte har något.
 2. Fortsätt träna ytterligare några dagar som i punkt 1, men börja också peka ut vissa av godisbitarna för hunden. Dvs säg ”tack” + släpp några godisbitar på golvet + hjälp hunden att hitta godisbitarna genom att peka på dem. I det här steget lär du hunden att om dina händer/fingrar närmar sig så betyder det att det finns något gott där. Vi vill undvika att hunden lär sig (eller motverka att hunden redan har lärt sig) att dina händer betyder att du försöker ta ifrån dem något.
 3. Nu kan börja träna i närheten av olika föremål. I det här steget ska det vara neutrala föremål som hunden inte är så intresserad av. Dvs inte tuggben, leksaker eller annat som har högt värde för hunden. Lägg ner föremålet på golvet, säg ”tack” och släpp några godisbitar på golvet. Peka ut en del av godisbitarna, men undvik att röra föremålet. Så fort hunden tittar på föremålet säger du ”tack” och släpper godisbitar. Upprepa många gånger, flera gånger om dagen i några dagar.
 4. Upprepa steg 3, men med ett föremål som har lite värde för hunden, exvis en ”tråkig” leksak. Lägg föremålet på golvet, säg ”tack” och släpp några godisbitar på golvet. Rör inte föremålet, men peka ut några godisbitar då och då så att hunden fortsätter att lära sig att dina händer inte innebär att de blir av med något, utan att de får något. Låt ibland hunden ta leksaken, säg ”tack” och släpp några godisbitar på golvet. Fortsätt att ignorera föremålet och peka ut några godisbitar då och då.
 5. Fortsätt träna med lite mer intressanta föremål. Säg ”tack” och släpp direkt godisbitarna oavsett om hunden släpper föremålet eller ej. Om hunden inte släpper föremålet när du släpper godisbitarna så har du gått för fort fram och får backa lite i träningen.
 6. Fortsätt träna som i tidigare steg, men börja också ta i föremålet med ena handen. Säg ”tack”, släpp godisbitar på golvet, passa på att lyfta och lägga tillbaka föremålet när hunden tar en godisbit en bit bort, låt därefter föremålet vara och fortsätt att peka ut godisbitar på golvet. Om hunden blir orolig eller spänd när du lyfter föremålet har du gått för fort fram och får träna mer på föregående steg innan du provar igen. Prova med ett så neutralt föremål som möjligt.
 7. Varva lek med föremålet med ”tack” + släpp godisbitar. Öka svårighetsgraden allt mer genom att ha intressantare föremål och genom att interagera mer med föremålet. Om din hund tvekar att släppa när du säger ”tack” och släpper godisbitar så har du gått för fort fram. Om hunden inte vill släppa leksaken så är det viktigt att du inte ger någon uppmärksamhet alls till leksaken och i stället försöker skapa intresse för godiset. Lek och kasta omkring med godisbitarna så att de blir extra intressanta. Upprepa tills hunden släpper fokus på leksaken och intresserar sig mer för dig och godiset. Efter en så svår träningsomgång är det viktigt att göra några enklare träningssituationer med mindre åtråvärda föremål.
 8. Fortsätt träna som ovan, men variera mellan godisbelöning och lekbelöning, dvs ha en annan ännu mer åtråvärd leksak som belöning när hunden släpper föremålet. När släppsignalen börjar sitta ordentligt kan du också belöna att din hund släpper föremålet med fortsatt lek med samma föremål.
 9. Så småningom kan du även träna med ätbara saker som tuggben, godis etc. Börja med mindre åtråvärda saker i början och säg ”tack” och släpp godisbitar redan innan din hund har tagit föremålet i munnen. Om hunden inte låter föremålet vara när du säger tack och släpper godis så har du gått lite för fort fram och får göra övningen enklare.
 10. Nu kan du även börja träna på föremål som din hund hittar på promenaden eller ”snor” från familjemedlemmar.
 11. Träna på alla stegen både inne och ute i olika situationer.


Om hunden har något du måste ta ifrån

Med en väl intränad släppsignal kommer du kunna få din hund att släppa allt möjligt som den får tag på. Men om hunden råkar få tag på något farligt eller på annat sätt olämpligt innan din släppsignal funkar och du är tvungen att ta ifrån hunden det den har så ska du göra det så lugnt som möjligt. Undvik att pressa hunden mer än nödvändigt och bli inte arg eller upprörd. När du väl plockat ut föremålet ur hundens mun kan de ge superbra belöning även om hunden inte släppte frivilligt. Då ökar sannolikheten att hunden släpper föremålet lättare nästa gång ni hamnar i en liknande situation. Dessutom minskar risken för att hunden utvecklar eller ökar resursförsvar.


Om resursen är en person

Det händer att hundar ser en person som en resurs och vaktar personen mot andra hundar eller människor. Även här är det viktigt att inte bli arg på hunden för då riskerar resursförsvaret att förstärkas. Om du hamnar i en situation där din hund vaktar dig (eller någon annan person) så är det bästa att ”lösa upp” situationen så att spänningen släpper. Res dig upp och gå iväg, be den andra personen eller hunden flytta på sig, eller kasta iväg en godisbit till din hund som den får söka efter på avstånd. Efter ett tag kommer hunden förhoppningsvis inse att den andra personen eller hunden inte utgör något hot. Arrangera gärna liknande situationer där hunden får vänja sig vid att andra hundar eller människor är i närheten, men inte konkurrerar. Det är viktigt att situationerna är tillrättalagda så att din hund känner sig helt lugn i situationen, annars riskerar vi att öka resursförsvaret i stället för att minska det.

 

Om resursen är en plats

Vissa hundar vaktar platser snarare än personer eller föremål. Här gäller samma grundprincip; lär hunden att ingen annan konkurrerar om hundens plats genom att låta den vara ifred där. Om hunden börjar vakta andra platser, som den gemensamma soffan eller husses/mattes säng så kan du lugnt locka ner hunden genom att exempelvis rulla iväg en godisbit som hunden får söka efter. När du själv sedan har satt dig i sängen eller soffan så brukar det gå bra att välkomna hunden dit igen utan att resursförsvaret triggas. Även när resursförsvaret gäller en plats så är det viktigt att inte bli arg eller upprörd för då riskerar vi att förstärka problemet.Resursförsvar mellan hundar

Om resursförsvar uppstår två hundar emellan så kan följande vara bra att tänka på:

 • Tillrättalägg så att de får ha sina resurser ifred. Ta enbart fram tuggben, leksaker etc när du är säker på att det inte kan uppstå en konkurrenssituation. Dela av vid behov med barngrindar, stängda dörrar eller passa på när bara en hund är hemma.
 • Vänj hundarna i små steg, dvs gå inte vidare förrän båda hundarna är 100% trygga och avslappnade i situationen. Om hundarna är trygga med att tugga ben med ett kompostgaller emellan så kan det vara ett bra träningssteg, men det kan också behövas längre avstånd. Tillvänjningen måste individ- och situationsanpassas.
 • Ett sätt att förebygga resursförsvar hundar emellan är att hålla lite koll på hundarna när de får tuggben och andra resurser. Hjälp dem att hålla tillräckligt avstånd till varandra och se till att de respekterar varandra när de ber om avstånd. Se till att de inte stjäl föremål/tuggben från varandra.
 • Belöna den hund som låter den andra hunden ha sin resurs ifred. Belöna gärna i riktning bort från den andra hunden så hjälper du hundarna att öka avståndet sinsemellan i konkurrenssituationer.
 • Om någon ändå tar ett föremål/tuggben från den andre så kan du belöna den hunden som väljer att inte ta strid. Det är bättre för harmonin i gruppen om det lönar sig att vända andra kinden till, än om det lönar sig att ta till strid.


Kan smärta vara orsak?

Om din hund visar tecken på resursförsvar så rekommenderar jag att låta en veterinär göra en allmän undersökning av hunden för att se om smärta eller annan fysisk ohälsa kan vara orsaken till att hunden utvecklat beteendet. Smärta kan göra hunden mer lättstressad och lättretlig, vilket ofta visar sig i den här typen av situationer.


Jobba förebyggande

Bäst resultat får vi, som alltid, om vi jobbar förebyggande. Om du redan från början låter hunden ha sina saker ifred, tränar in en bra släppsignal baserad på positiv förstärkning/belöning och hanterar eventuella resurssituationer lugnt så ökar sannolikheten för att du slipper problem med resursförsvar. Om du ser tendenser till resursförsvar hos din hund och inte ser resultat av dina åtgärder och träningsförsök så rekommenderar jag att du söker hjälp hos en hundpsykolog (som är medlem i Sveriges Hundföretagare) innan problemen växer sig för stora. Ju förr man tar tag i problemen, desto lättare går det att lösa.

Varmt lycka till!

Kicki Fellstenius, Hundpsykolog, Medlem i Sveriges Hundföretagare.


 

Vi blir foderleverantör och samarbetspartner till Hundar Utan Hem!

Vårt nya samarbete med Hundar Utan Hem 

Vi har sedan i juni 2020 haft ett flertal kampanjer där våra härliga följare på Instagram har hjälpt oss att samla ihop över 22.000 måltider som vi donerat till hundarna utan hem på Irland. Hundar utan hem vill hälsa att detta verkligen gör så stor skillnad, så vi vill rikta ett stort tack till alla er som börjat följa och följer oss på denna resa vi gjort tillsammans med Hundar utan hem!

Vi har under denna period lärt känna teamet och hjältarna bakom denna fantastiska och viktiga organisation och verkligen förstått hur stor skillnad deras arbete gör för så många hundar som hamnat snett. Hundar utan hem hjälper cirka 2000 hundar årligen, detta är hundar som räddas från dog pounds och som annars hade avlivats.

Vi vill fortsätta hjälpa till och därför kan vi stolt meddela att från och med nu så kommer vi gå in som foderleverantör och samarbetspartner till Hundar utan hem. Det här betyder att vi varje månad, genom att leverera foder, kommer säkerställa att alla dessa hundar får mat och att Hundar utan hem aldrig igen ska behöva lägga tid, energi eller pengar på mat utan istället kan fokusera på att hjälpa fler utsatta hundar.

Det känns superhärligt att kunna hjälpa till, vi har även tänkt använda vårt samarbete till att hjälpa till dels genom dessa donationer men också genom att belysa problemet med hemlösa hundar och hjälpa Hundar utan hem att växa så fler hundar får chansen till ett kärleksfullt hem.

7 farliga julväxter för hundar
Under julen har vi inte bara ätbara saker hemma som kan vara farligy för hundarna, utan även växterna vi har i våra fönster och på våra bord kan vara giftiga. Vår veterinär Giulia Li Donni har listat nedan vilka växter som är giftiga för våra fyrbenta vänners hälsa:

1) Mistel

Att kyssas under misteln är en romantisk tradition under jul, men vi ska försöka hålla växten borta från våra husdjur. Bladen och bären är giftiga och orsakar diarré, kräkningar och dregling.

2) Järnek

De läckert röda men illasmakande bären är mycket giftiga! Innehåller koffein och teobromin. Orsakar diarre, kräkningar och salivering.

3) Julstjärna

Hela växten är giftig och orsakar kräkningar och diarré. Symptomen är i de flesta fall lindriga. Kraftigare besvär med svullnad och sväljsvårigheter kan förekomma.

4) Julros

Julrosen  är också giftig för våra hundar. Denna växt kan orsaka kräkning och diarre.

5) Hyacint

Framförallt är löken giftig och orsakar kräkningar och diarré.

6) Amaryllis

Hela växten är giftig och orsakar kräkningar och diarré.

7) Tulpan

Framför allt är det löken som är giftig och orsakar kräkningar, magsmärtor och salivering.

Om din hund har fått i sig någon av dessa växer så bör du kontakta en veterinär direkt. Oftast bör man åka in till djursjukhuset för att få hunden att kräkas inom 2 timmar.

Ta hand om er och våra fyrbenta vovvar nu under julen! 🐾🎄
Så får jag önska er alla en god jul och ett gott nytt år!
/Giulia, leg. veterinär


Vi har träffat Sandra Tellström som jobbar med hundspann i Åre

Vi har intervjuat Sandra Tellström, som driver verksamhet uppe i Åre där du kan boka hundspann och få åka eller köra med några av hennes 30 st polarhundar. Wow säger vi!
Glöm inte att vi nu också har en tävling med Sandra i vår julkalender där du kan tävla om att vinna en hotellweekend för 2 personer och få chans att besöka Sandra och åka hundspann!

Sandra är också med och driver verksamheten Hundsteg, ett utbildningsföretag med fokus på att skapa en högre kunskapsnivå för både hundägare och branschfolk. Sandra är själv diplomerad hundinstruktör, hundpsykolog och coach. Läs mer om Sandras passion för hundarna här och hur det är att träna och få jobba med dessa urhundar i magiska vinterlandskap
❄️

Berätta lite kort om dig!

Jag är en Kalifornienfödd tjej som hittat till Jämtländska fjällen. Jag bor ”mitt ute i ingenstans” tillsammans med mina två döttrar, man och våra 30 polarhundar. 

 

Hur började du med hundspann? 

Det är över 17 år sedan och jag började egentligen med en hund som var tänkt som en turkompis ”bara”. Det finns något väldigt verkligt som heter ”polarhundssjukan” och jag drabbades som så många andra av. En hund blev på något vis till 30, en lägenhet blev till en gård och så en flytt till fjällen på det – så står jag här 17 år senare! Så den ena ledde till det andra får man väl lov att säga! 

 

Vart kommer din passion ifrån? 

Vilken bra fråga! Jag vet inte, är nog född med den på något vis. Älskar att utmana mig själv och flytta mina egna gränser. Kärleken till fjällen och samarbetet med hundarna på det – hur kan man inte bli passionerad? 😊

  

Vad är det som gör hundarna så speciella? Egenskaper? Vad är speciellt för raserna Alaskan Malamute och Grönandshundar? 

Jag har valt de förmodligen två mest egensinniga raserna inom draghundssport, jag har en förkärlek till hundar med starka viljor, egna åsikter och stor integritet. Med dessa hundar behöver man lyssna, respektera, samarbeta och ofta förhandla. De är inga ”push-overs” och vet sitt eget värde. Jag tycker detta är oerhört spännande och gör arbetet med dem intressant, men jag ska också erkänna, till och från också frustrerande 😉

 

Hur tränar man hundarna för att jobba i just ett hundspann? 

Samarbete är oerhört viktigt tillsammans med en stark teamkänsla som grundar sig i trygghet. Hundarna behöver lita på varandra i vått och torrt för att med självförtroende ta sig an fjällen och de stora prövningar som kan ligga där. Jag lägger mycket tid på att främja relationerna mellan hundarna och etablera tydliga rutiner de tryggt kan vila mot. 
Kan det uppstå konflikter mellan hundarna sinsemellan eller jobbar dom i samma flock? 

Konflikter kan absolut uppstå, speciellt kring unga hundar eller vid löptider. Spannet/flocken är i ständig förändring. Det viktiga är att följa med, vara uppmärksam på skiftningar i dynamiken och skapa förutsättningar för spannet att hantera dem. I mitt spann sammanlagt finns det 15 hundar och de bor fyra olika flockar, sammansatta baserat på familjerelationer och personligheter.

 

Hur långt orkar dom springa? Hur ser deras uthållighet ut? 

Hur långt som helst! Nästan i alla fall! Allt beror på träningen man lägger in i dem. Men med en god träningsgrund kan de springa 12-15 timmar med enbart korta ”snacks” pauser. Sedan behöver de en vila på några timmar och kan sen ta sig an ett nytt lång pass. Hundarna har en annan förbrännings ”system” än oss och deras huvudsakliga energi kommer ifrån fett och proteiner. De har en helt annan uthållighet än oss människor!

 

Vad gör hundarna på sommaren, när det inte finns någon snö? Måste man träna med dom för att bibehålla lust och uthållighet? 

Vi tränar från augusti till maj, så hundarna har semester i cirka tre månader. Jag upplever att det uppskattar att bara ”lata” sig då och få en paus från arbetet i selen. Vi badar och simmar våra hundar mycket och så kör vi styrketräning i våra ”hundgym” i hundgårdarna. När hösten kommer har de kvar en grund styrka och byggt upp ett stort sug på att få springa i spannet igen!

 
 

Hur ser man på hundarna att de tycker om att vara med i hundspann? Finns det hundar som tycker mindre om det? 

De allra flesta tycker om det, men det finns såklart undantag där hundarna trivs bättre i mindre spann eller till och med som ensamhundar. Dock vill jag säga att det är ganska ovanligt. Detta är hundar som är avlade på att leva och jobba tillsammans med andra.

 

Hur motiverar du hundarna? Får de någon speciell belöning? 

Att få springa är belöningen, annars skulle de inte gå att få dem att jobba i så många timmar i taget. De brinner för sitt jobb och är inget annat än arbetsnarkomaner 😊 Sen får de ”snacks” varannan timme när vi är ute och tränar och det gillar dem såklart – men mest handlar det om att fylla på energidepåerna. Vad hundarna ofta uppskattar efter ett träningspass är uppmärksamhet, närhet och mys. De vill gärna vara nära, fysiskt och själsligt ❤️

 

Berätta mer om ditt yrke? Vad gör du utöver hundspann? 

Jag är i grunden Hundpsykolog och arbetar främst med yrkesutbildningar där jag utbildar och fortbildar hundtränare och hundpsykologer. Jag brinner för att dela med mig, jag tycker det är fantastiskt roligt med kunskap och att få vara en del i andras utveckling är verkligen en ära jag står ödmjuk inför.

 

Vill du berätta mer om er verksamhet Hundsteg? 

Det är ett utbildningsföretag med fokus på att skapa en högre kunskapsnivå för både hundägare och branschfolk. Vi gör alltifrån simpla prova på ”100kr kurser” till omfattande yrkesutbildningar. Variationen är rolig och håller oss själva både uppdaterade och på tårna. Nu under 2020 pga Covid19 så har den allra mesta verksamheten varit på distans och det har gett oss en spark i rumpan att utveckla våra utbildningar för fler att kunna ta del av digitalt. Något som tagits mot oerhört positivt och gett många ringar på vattnet! 

Hur går ett hundspann till om man är nyfiken på att boka detta hos er? 

En tur hos oss innefattar ungefär 3–4 timmar på fjället, deltagarna får antingen åka med ett större spann eller köra ett litet spann själva. Vi tar med oss fika och stannar för att dricka varm choklad och äta bullar framför en öppen eld. Har vi tur skiner solen från klarblå himmel eller så bjuds vi kanske på ett riktigt fjälläventyr i kraftigt snöfall! Vi har renrasiga polarhundar, Alaskan alamutes och Grönlandshundar de är inga snabba racerhundar utan riktiga frakthundar som arbetar långsammare men som riktiga slitvargar. De har stora personligheter och många med mycket integritet. Att komma och åka/köra hundspann hos oss handlar om mycket mer än bara vara på en släde, du får också lära känna dessa urhundar med alla deras egenskaper!

Läs mer om Sandras verksamhet här:  www.hundsteg.se samt på Instagram under @hundsteg
Under våren startar de ett gäng distansutbildningar och kurser, så kika in hemsidan för att läsa mer om allting samt få mer info kring kursstarter.
https://www.instagram.com/hundsteg/

Glöm inte heller att följa Sandras hundkonto @ukioq_soul
https://www.instagram.com/ukioq.soul/

 

Julig kulig hjärngympa för vovven

Hundar har fantastisk nos, kropp och knopp. Och de behöver få använda dessa för att må bra! Mental stimulans brukar delas in i kategorierna nosarbete, inlärning, balans/kroppskontroll och problemlösning. Det är bra om du kan se till att din vovve regelbundet får ägna sig åt alla de olika typerna av hjärngympa.

Nu inför julhelgerna när inget följer de vanliga rutinerna är det lite extra viktigt att ge hunden det den behöver i form av mental stimulans. Då klarar hunden omställningen bättre och julen blir trevligare för både två och fyrbenta.

Här får du tips på några juliga kuliga övningar som ger din hund bra mental stimulans!


Kanelsök

Första julaktivitetstipset är kanelsök, som ju är en övning i kategorin nosarbete. Just nosövningar brukar ge en väldigt behaglig trötthet hos hunden som gör att den lätt går ner i varv och kopplar av.

Lär hunden att söka rätt på en kanelstång som du gömt i hemmet:

 1. Lägg en kanelstång och en godisbit bredvid varandra någon meter framför hunden, fullt synliga. Säg ”sök” (eller valfri signal) och låt hunden gå fram och ta godisbiten. Upprepa många gånger, men pausa ofta.
 2. Lägg enbart kanelstången någon meter framför hunden, fullt synlig. Säg sök och låt hunden gå fram mot kanelstången. Ge en godisbit precis när hunden sätter nosen mot kanelstången. Varva punkt 1 och 2 tills hunden alltid går fram till kanelstången även när godisbiten inte ligger bredvid.
 3. Öka svårighetsgraden gömma längre bort och mer dolt. Öka i små steg så att hunden hittar den varje gång. Ibland lägger de en godisbit bredvid kanelstången och ibland belönar du från handen.
 4. Fortsätt att variera svårighetsgrad så att hunden till slut klarar att hitta kanelstången på riktigt kluriga ställen.


Öppna julklappar

Andra julaktivitetstipset innehåller både problemlösning och lite nosarbete:

Slå in några godisbitar i en fin julklapp och låt hunden riva och slita upp paketet för att hitta godisbiten. Ju mer omslagspapper desto större utmaning.


Lär in några julkortsvänliga tricks

Tredje julaktivitetstipset handlar om inlärning och varför inte passa på att lära in något som du har nytta av?

Lär in några tricks som gör sig lite extra bra på julkortet som du ska skicka ut till släkt och vänner. Här är några exempel:

 • Ha en tomteluva på huvudet
 • Krama en tomte
 • Hålla en tomte eller något annat julpynt i munnen
 • Pussa tomtemor eller tomtefar (dvs husse eller matte) på kinden
 • Titta fram bakom axeln på tomtemor eller tomtefar

Börja enkelt och belöna varje steg i rätt riktning.

Tänk på att det viktigaste är att ni har kul tillsammans!

Ha en HUNDerbar jul!

/Kicki
10 giftiga livsmedel för hundar under jul
Hej alla hundvänner! Giulia Li Donni här, Furry Friends egna veterinär! Julen står på glänt och vi är mitt uppe i att dekorera våra hem, handla julklappar, laga mat och baka knäck. I allt det stökiga härliga så vill jag uppmärksamma att det att det finns en del saker under julen som kan vara farliga för din hund. För att minimera risken att du och din fyrbenta vän får spendera julhelgen på djursjukhuset, har jag listat 10 farliga saker som med stor sannolikhet finns i hemmet under julen:

1) Julbordet
Under julen är våra matbord fyllda med god mat och det kan finnas tillfällen där våra hundar av misstag smakar på maten. 
Om din hund får i sig överdrivet mycket julmat rekommenderar jag att höra av dig till en veterinär. Detta eftersom att för mycket fett för hunden kan resultera i svåra problem som till exempel svår pankreatit och då krävs specialistvård. Så håll ett extra öga på vovvarna vid bordet, (och kanske främst när du inte själv är i rummet).

2) Choklad

Choklad är mycket giftigt för våra hundar.
Det kan i värsta fall orsaka andningssvårigheter, kräkningar, diarré och kramper. Ämnet teobromin som finns i chokladen har en dödlig effekt på hundar om de får i sig en för stor mängd. 

3) Fiskben och kycklingben
Detta bör undvikas då både fiskben och kycklingben kan orsaka magsår samt förstoppning eller andra matsmältningsproblem. 

4) Rå potatis
Rå potatis innehåller solanin som kan ge kräkningar, diarré, yrsel och kramper.

5) Alkohol
Alkohol hos hunden orsakar berusning, yrsel och kan faktiskt vara dödligt. 

6) Lök
Löken innehåller allicin som är giftigt för hundar. Allicin finns i både rå och tillagad lök och kan orsaka blodbrist hos din hund. Löken skadar blodkroppar och orsakar anemi. 

7) Vindruvor och russin

Orsakar tarmproblem och njursvikt; det som är giftigt sitter i fruktköttet och skalet.

8) Nötter
Macadamianötter anses vara extra giftiga för hundar. Tänk också på att saltade nötter överlag kan leda till saltförgiftning hos din hund.

9) Deg

Deg jäser i magen och kan ge symtom som påminner om alkoholpåverkan.

10) Champagnekorkar
Det är inte bara maten på ett julbord som kan vara en fara för din hund. Glöm inte att hålla koll på vin och champagnekorkarna under kvällen. Vissa fyrbenta vänner tenderar att tycka korkar är en rolig leksak som kan leda till allvarliga konsekvenser om de av misstag förtärs. 


Har din hund fått i sig något ovan, ring din veterinär och rådfråga hur du ska gå till väga.
Tills vidare önskar jag er en god jul och ett gott nytt år! Så hörs vi snart igen!

Varma häsningar
Giulia Li Donni
Vår hundpsykolog Kicki visar kontaktövningen

I detta avsnitt delar vår hundpsykolog Kicki Fellstenius med sig av sina bästa råd kring hur du kan få ett förbättrat samarbete med din hund.
I avsnitt 8 av Hundpodden med temat "Kontakt och samarbete" reflekterar vår hundpsykolog Kicki Fellstenius över begreppen samarbete och kontakt.  Hon tipsar om olika typer av kontaktövningar som leder till att din hund kommer ha lättare att fokusera på dig i olika situationer. 

Lyssna på poddavsnittet här: Kontakt och samarbete – med hundpsykolog Kicki Fellstenius

Nedan är en video som även visar kontaktövningen Godishanden som du kan själv kan öva på hemma med din vovve.


Övning för fyrverkeri- och ljudrädsla

Poddavsnitt: Fyrverkeri- och ljudrädsla – med veterinär Elin Lindell

I detta avsnitt delar hundpsykolog Kicki Fellstenius och veterinär Elin Lindell med sig av sina kunskaper och tankar kring ljud- och fyrverkerirädsla. De pratar om vikten av att jobba förebyggande och av att söka hjälp i tid. 

Elin berättar att det är viktigt att kolla upp om hunden har några fysiska åkommor som kan bidra till rädslorna. Och delar med sig av sina tankar kring i vilka lägen det kan vara aktuellt med medicinering som en del i behandling av rädslorna. Kicki berättar hur en problemutredning kan gå till och hur man kan jobba förebyggande för att undvika att hunden blir rädd.Videoövning: Hoppa upp på saker
Vår hundpsykolog Kicki Fellstenius visar en bra aktiveringsövning för din hundpromenad 🐶

I poddavsnittet "Harmoniska Hundpromenader" delar vår hundpsykolog Kicki Fellstenius med sig av sina bästa råd kring hur du kan få dina hundpromenader mer harmoniska. Hon tipsar om olika typer av promenader och om hur du kan lösa olika utmaningar på promenaderna. Avsnittet ger något både till dig som idag upplever utmaningar på promenaden och till dig som bara behöver lite inspiration till hur du kan göra promenaderna roligare för dig och din hund. 

Här visar Kicki en bra övning hur du kan lära din hund att hoppa upp på saker för att aktivera din hund på promenaden.


Videoövning: Hoppa över & krypa under
Vår hundpsykolog Kicki Fellstenius visar en bra aktiveringsövning för din hundpromenad 🐶

I poddavsnittet "Harmoniska Hundpromenader" delar vår hundpsykolog Kicki Fellstenius med sig av sina bästa råd kring hur du kan få dina hundpromenader mer harmoniska. Hon tipsar om olika typer av promenader och om hur du kan lösa olika utmaningar på promenaderna. Avsnittet ger något både till dig som idag upplever utmaningar på promenaden och till dig som bara behöver lite inspiration till hur du kan göra promenaderna roligare för dig och din hund. 

Här visar Kicki en bra övning hur du kan lära din hund att sätta tassarna på träd, för att aktivera din hund på promenaden.

Videoövning: Sätta tassarna på träd
Vår hundpsykolog Kicki Fellstenius visar en bra aktiveringsövning för din hundpromenad 🐶

I poddavsnittet "Harmoniska Hundpromenader" delar vår hundpsykolog Kicki Fellstenius med sig av sina bästa råd kring hur du kan få dina hundpromenader mer harmoniska. Hon tipsar om olika typer av promenader och om hur du kan lösa olika utmaningar på promenaderna. Avsnittet ger något både till dig som idag upplever utmaningar på promenaden och till dig som bara behöver lite inspiration till hur du kan göra promenaderna roligare för dig och din hund. 

Här visar Kicki en bra övning hur du kan lära din hund att sätta tassarna på träd, för att aktivera din hund på promenaden.


Aktivera din hund inomhus

Hundar har en fantastisk förmåga att använda sin hjärna, nos och kropp. Och de behöver använda sin förmåga för att må bra. Nu under hösten och vinter är det lätt hänt att hunden får vara ute lite mindre pga mörker och ruskväder. Då är det bra att öka mängden aktivitet inomhus för att kompensera.

 

Olika typer av aktiveringsövningar

Aktiveringsövningar kan delas in i fyra huvudkategorier:

 • Inlärning
 • Balans/kroppskontroll
 • Nosövningar
 • Problemlösning

 

Det är jättebra om din hund regelbundet får göra övningar ur alla fyra kategorierna. I det här inlägget ger jag lite tips på aktiveringsövningar som är lätta att göra inomhus och som ger din hund bra och varierad mental stimulans. Övningarna kräver ingen specialutrustning och är lätta att göra utan allt för mycket förkunskaper.

 

Inlärning

Inom kategorin inlärning kan man både lära hunden sådant den har nytta av i vardagen, men också rena ”nonsensbeteenden” eller partytricks. Exempel på partytricks är att lära hunden att snurra runt ett varv, gå en åtta mellan dina ben, eller gå slalom mellan dina ben. Exempel på nyttobeteenden är att lära hunden att gå fint vid sidan, att få klorna klippta eller att lägga hakan i din hand så att du eller någon annan kan undersöka dess tänder.

 

När du ska lära din hund något så är knepet att börja med att locka fram beteendet och så belöna när hunden utför det. Då kommer hundens vilja att utföra beteendet öka. Upprepa tills det går lätt att få hunden att göra det du vill. Tänk på att börja enkelt och sedan sakta men säkert öka svårighetsgraden.

 

Exempel: Gör så här för att lära hunden att snurra runt:

 1. Led hunden runt i en cirkel med hjälp av en godisbit framför hundens nos. Belöna och upprepa tills det går lätt att leda hunden ett helt varv.
 2. Säg ”snurr” och led hunden runt i en cirkel med hjälp av en godisbit. Belöna och upprepa många gånger.
 3. Säg ”snurr” och led hunden runt i en cirkel med hjälp av en tom hand. Belöna från andra handen. Belöna och upprepa många gånger. Minska gradvis ner på hjälpen från handen.
 4. Säg ”snurr” och se om hunden snurrar runt utan att du visar med handen. Hjälp till vid behov. Belöna varje gång.

Lär gärna hunden att snurra att båda hållen så att hunden inte blir snedbelastad. Använd olika signaler (exvis ”snurr” och ”spinn”) åt de olika hållen.

 

Balans/kroppskontroll

Övningar inom kategorin balans/kroppskontroll ger hunden ökad kroppsmedvetenhet vilket leder till minskad risk för skador och bättre självförtroende. Exempel på övningar är att balansera med alla fyra tassar på en kudde eller pall (ju större hund och ju mindre kudde, desto större utmaning), att hoppa över eller krypa under saker (exvis ett moppskaft mellan två stolar) eller träna på tricks som kräver balans (exvis att balansera på bakbenen eller sitta som en kanin). Var noga med säkerheten så att du inte ber hunden göra något som kan leda till skador. Tänk också på att många av balansövningarna kan ge träningsvärk så börja försiktigt och åka mängden efter hand.

 

Exempel: Gör så här för att lära hunden att balansera på en kudde eller pall:

 1. Välj ut en lagom stor kudde (eller pall).
 2. Locka upp hunden på kudden med hjälp av en godisbit. Belöna så fort hunden sätter en enda tass på kudden.
 3. Upprepa och locka hunden allt längre upp på kudden. Belöna alla tendenser i rätt riktning tills hunden klarar av att få upp alla fyra tassarna på kudden.
 4. Säg ”upp” och locka upp hunden på kudden med hjälp av godisbiten. Upprepa tills det går lätt att få hunden att sätta alla fyra tassarna på kudden.
 5. Säg ”upp” och locka upp hunden på kudden med hjälp av en tom hand. Belöna från andra handen. Upprepa och minska därefter ner med hjälpen från handen.

Prova sedan på andra kuddar, pallar, etc.

 

Nosövningar

Hundar har en fantastisk nos och alla hundar mår bra av att få arbeta med nosövningar. Enklaste nosövningen är godissök, men även den går att variera. Börja enkelt genom att lägga en godisbit fullt synlig på golvet en bit ifrån hunden och säga ”sök”. Upprepa och öka sedan svårighetsgraden genom att lägga godisbiten allt längre bort och allt mer dolt. När hunden börjar bli duktig på att söka efter godis kan du variera genom att söka på olika platser, exvis i ett garage, källare, trappuppgång eller på vinden. Då blir det ny miljö och nya dofter så att hunden får mer mental stimulans.

 

Andra exempel på nosövningar är att söka efter godis i en handduk, att söka efter en leksak, att söka efter ett föremål (hur bra är det inte om hunden kan hitta din mobiltelefon eller dina nycklar?) eller söka efter någon specifik doft som exvis kanel eller eukalyptus.

 

Problemlösning

Den sista kategorin handlar om problemlösning och omfattar alla övningar där hunden får klura lite och lösa ett problem. Här är några exempel:

 • Hitta godis eller leksak i en handduk eller filt
 • Få fram godis ur en petflaska
 • Få fram godis ur kartonger eller toarullar (vik in ändarna på toarullen, eller stoppa papper i dem så att godisbiten inte ramlar ur)

 

Hoppas att du fått lite inspiration till bra inomhusaktivering! Och tänk på att det allra viktigaste är att ni har roligt tillsammans!

 

Lyssna gärna på poddavsnittet om Inomhusaktivering i Hundpodden med Kicki & Tage.

 

Varmt lycka till!

/Kicki


Skäller din hund för mycket? Bli av med oönskat skällande!

Ett beteende jag ofta får frågor om är skällande. Vissa hundar skäller mer än andra eller i vissa situationer där det inte passar så bra. Ofta störs grannar och förbipasserande och skällandet kan bli ett stressmoment både för dig som hundägare, för din hund och för omgivningen.

 

Varför skäller hunden?

Skällande är ett naturligt beteende för en hund. Det är ett sätt för hunden att kommunicera och göra sig förstådd. I många situationer vill vi att hunden ska skälla, exempelvis när det kommer inkräktare eller vid jakt. En hund kan skälla av många olika anledningar och några av de vanligaste är för att varna flocken/familjen, skrämma iväg inkräktare, uttrycka frustration, för att den vill ha något, vill leka, är rädd eller känner sig ensam. Det är viktigt att låta hunden kommunicera och att vi försöker förstå vad hunden vill.

 

När det bli för mycket av det goda

Vissa hundar skäller mer än andra och det kan både bero på genetiska skillnader och på att hunden har lärt sig att det lönar sig att skälla. Dessutom skäller en stressad hund oftast mer än en som är i balans. Om hunden skäller mer än vad som är normalt för en viss typ av hund så är det viktigt att ta reda på orsaken till problemen.

 

Träna hunden att inte skälla

Om du vill lära din hund att skälla mindre i en viss situation, så finns det en hel del olika metoder att prova och ett bra sätt är att träna in ett alternativt beteende, som exempelvis att söka godis, i stället för att skälla.

 

Det är svårt för hunden att bara sluta göra något, särskilt när det gäller naturliga beteenden som exempelvis skällande. Det underlättar för hunden om vi ger den ett alternativ, dvs talar om för hunden vad vi vill att den ska göra i stället, och belönar det. Just godissök är bra för de flesta hundar brukar gilla det och hundens fokus riktas mot godissöket i stället för mot det som hunden annars skulle skällt på.

 

Gör så här:

 1. Träna in en signal för godissök i situationer när det inte finns något för hunden att skälla på genom att säga ”sök” och slänga iväg några godisbitar. Upprepa många gånger på olika platser. Öka sakta men säkert svårighetsgraden genom att godisbitarna hamnar allt mer dolt och längre bort från hunden.
 2. Be hunden söka godis i situationer då den hör eller ser något som den skulle kunna skälla på. Det är viktigt att situationen inte är för svår så att hunden går upp för mycket i stress. Om hunden väljer att skälla i stället för att söka godis när du säger ”sök” så har du tränat i en för svår situation. Varva med godissök i situationer helt utan störningar.
 3. Öka saka men säkert svårighetsgraden på träningssituationerna så att hunden till slut klarar att söka godis i alla de situationer där hunden brukar skälla.

 

Om du vill att hunden inte ska skälla alls i dessa situationer så ska du försöka hinna in med godissöksignalen innan hunden börjar skälla, dvs direkt efter att hunden sett eller hört något som den brukar skälla på. Då blir godissöket en belöning för att hunden är tyst i den situationen, samtidigt som den blir en avledning.

 

Men det burkar också funka bra att tillåta att hunden skäller några skall och att man sedan avleder genom ett godissök. Att hunden exempelvis larmar för att någon kommer är ju ett fullkomligt naturligt beteende. Om vi ”tackar” hunden för att den larmade genom att låta den göra ett godissök så hjälper vi hunden att lugna sig efter bara något eller några skall i stället för att den fortsätter att skälla ihållande.

 

Fler tips

Här är ytterligare några tips som brukar underlätta träningen:

 • Håll dig själv lugn. Om du jagar upp dig och blir arg, stressad eller frustrerad kommer du jaga upp hunden ytterligare och skällandet kommer öka.
 • Träna i lagom stora steg, dvs börja inte träna i skarpt läge utan arrangera lagom svåra träningssituationer. Träna så småningom i skarpt läge, när hunden är redo för det.
 • Jobba både med hundens beteende och hundens känsla
 • Undvik att hunden är i situationer skällandet triggas. Då är risken stor att skällandet befästs ytterligare.
 • Var noga med allt som får hunden i balans, som exempelvis fysisk aktivitet, mental stimulans, vila/återhämtning, mm.

 

Lyssna gärna på poddavsnittet om Oönskat skällande i Hundpodden med Kicki & Tage.

Varmt lycka till! 

/Kicki

Kennelhosta hos hund

Kylan har nu kommit till Sverige och tillsammans med det också de första förkylningarna, både hos oss människor och våra hundar. När det gäller hundar är kennelhosta den vanligaste formen av förkylning.

Under de senaste åren har det blivit mer och mer vanligt med inhägnade områden som används för att våra hundar ska umgås och leka med vararandra. Om man går förbi en hundrastgård ser man ofta grupper av glada hundar som springer och leker tillsammans. En vacker bild, eller hur? Men tyvärr har detta dock lett till att spridningen av sjukdomen kennelhosta inte bara finns i just kennlar (som namnet antyder) utan nu även sprids där vi umgås med våra hundar. Låt mig förklara mer om sjukdomen och vad vi kan göra om våra fyrbenta vänner blir smittade!

 

Vad är Kennelhosta?

Kennelhosta (infektiös trakeobronkit) är en mycket smittsam sjukdom mellan hundar och är en så kallad multifaktoriell sjukdom, d.v.s. en sjukdom som orsakas av olika smittämnen i form av virus eller bakterier.

De virus som är mest involverade är Adenovirus, Herpesvirus och Coronavirus, men även bakterier kan orsaka kennelhosta, framförallt Bordetella bronciseptica.

Så det finns många faktorer som kan bidra till infektionen och beroende på förekomsten kan det finnas mer eller mindre allvarliga former av sjukdomen, men alla extremt smittsamma.

Hur överförs kennelhosta?

Kennelhosta överförs ungefär som den mänskliga influensan, alltså genom nysningar, hosta och andningen i allmänhet. Men även i nära kontakt mellan hundar, som då tillåter bakterier och virus att smitta från en sjuk hund till en frisk. 

Smittoämnen kan överleva även en kortare tid i miljön och även hundar som har passerat den symtomatiska fasen kan vara smittsamma under långa perioder. Precis som hundar som har inte visat symptom ännu (inkubationstid) och detta gör det verkligen inte lättare. Inkubationstiden kan variera mellan 4 till 10 dagar och under denna period kan andra hundar smittas. Hundrastgårdar, kennlar och platser med en stor koncentration av djur så som utställningar och hunddagis är de som har högst risk för en epidemi. 

Symtom på kennelhosta

Givetvis är hosta ett symtom. Det kan ofta verka som att hunden kommer att kräkas i samband med hostan. Hostan kan vara torr eller fuktig och brukar bli värre i samband med motion. Det kan ofta bildas slem i samband med hostan. Om hundens hals är väldigt inflammerad, så kan hunden sluta äta eller dricka. Då ska man ska vara lite extra försiktig, speciellt med valpar och äldre hundar.  Kontakta en veterinär som då kan hjälpa dig att skriva ut en antiinflammatorisk behandlning, då slipper hunden tappa för mycket vätska och energi.

Vanligtvis är kennelhosta en sjukdom som endast involverar de övre luftvägarna, och resulterar sällan i lunginflammation (bronkopneumoni). Feber brukar endast komma i samband med en värre sjukdom så som lunginflammation. Men förekommer mest hos hundar som har lågt immunförsvar, har andra andningssjukdomar, är mycket gammal eller mycket ung. De flesta hundar i får inte allvarliga problem, och sjukdomen brukar gå över av sig själv inom max ett par veckor om inga övriga komplikationer uppstår.

Hundarna kan inte smitta människa eller andra djurslag.

Behandling

Oftast så behöver man inte medicinera kennelhosta. Däremot är det viktigt att hunden får vila under hela sjukdomsperioden. Undvik gärna att använda halsband, välj en sele istället. Samt undvik även kontakt med andra hundar i cirka 2 veckor då du minimerar risken att din hund smittar andra. Ta gärna även temperaturen regelbundet för att hålla koll såhunden inte får feber.

Det är bra att ha lite tålamod med kennelhosta, eftersom det kan ta lite tid för hunden att bli helt återställd.

Jag rekommenderar dig att vaccinera din hund, speciellt om du har en hund som ofta träffar andra hundar. Vaccinet finns i två olika former, ett som man ge i form av en injektion och som skyddar mot parainfluensavirus och en variant som man ge i nosen som skyddar både mot parainfluensavirus och Bordetella. Båda vaccinen varar i ett år och ger ett bra skydd, men inte 100%. Läkemedel som antibiotika eller hostdämpande bör endast användas om det föreskrivs av en veterinär.

Med vänlig hälsning, Giulia

Vår veterinär Giulia svarar på era frågor

Hej allihopa! 🐶
I förra veckan fick ni möjlighet att fråga mig frågor kring din hunds hälsa och välmående, och nu har jag svarat på en del av alla frågor. Hoppas detta kan hjälpa er så hörs vi snart igen! 

Har du ytterligare en fråga, maila mig på veterinar@furryfriends.com

Hej,
Jag har en valp på 6 månader som har fått konstaterat panosteit (växtvärk). Han fick medicin i fem dagar. Kan man gå korta promenader eller ska man hålla honom stilla fast han inte har hälta nu? Hur gör man? Jag fick ingen information när jag va hos veterinären mer än att han skulle endast ut och kissa och bajsa när han gick på medicin.

Mvh Angelica

Hej Angelica,
Stora hundar kan få växtvärk när dom växer vilket betyder att dom har som en slags inflammation i benen. Den behandling han har fått hjälper i regel mot smärta men det gäller ändå att han får ta det lugnt samt gå̊ korta promenader. Även efter behandlingen, innan han blivit fullvuxen, rekommenderar jag promenader med koppel. Undvik även trappor samt hopp och lek i allmänhet.

 

Hej,
Min hund har fått mycket snor i nosen och det låter som att han får ner snor i halsen då han får som hostattacker där man hör att han har något i svalget. Snoret är genomskinligt. Ska jag oroa mig? Vad kan jag göra åt det?

Mvh, Maria

Hej Maria,
Oftast är det som för oss människor att det kan vara en förkylning eller en allergi. Men om hunden brukar vara frisk i övrigt och att detta nu har kommit från ingenstans så skulle jag åka in till en djurklinik/djursjukhus för att ta prover och ev. göra en röntgen om det behövs. Det beror även på vilka andra symtom han har. Nyser han? Har han feber eller är han trött? Har han allergi sedan tidigare? Andra sjukdomar? Ålder? Är han vaccinerad?

Detta kan också̊ vara tecken på̊ kennelhosta som är vanligt nu under hösten. Eftersom din hund får hostattacker så kan det vara ett tecken på en inflammation i de övre luftvägarna som t.ex. kennelhosta eller valpsjuka. På djurkliniken kan man då ta prover som visar om det är ett virus eller en bakterie och i detta fall kan man behandla med antibiotika. Det är viktigt att man vaccinerar hundar mot kennelhosta och valpsjuka för att förhindra att dessa sjukdomar sprids.

Ofta går förkylning eller liknande sjukdom över av sig självt men man ska alltid kontrollera eventuella komplikationer så som feber. Därför ska hunden vila mycket med dessa symtom.

Glöm inte att det alltid finns en risk för smitta andra hundar.Hej.
Jag har en hund som har eksem i öronen och kliar maniskt. Vad ska jag göra?

Allt gott,

Daniel

Hej Daniel,
Jag tycker att du ska åka till en veterinär för en undersökning. Är din hund allergisk sedan tidigare? Är det mycket sekret i örat eller i öronen? Luktar det illa?

När det gäller eksem vid öronen måste man titta på: vart på örat det är eller om eksemet sitter i örat. Är eksemet på öronen kan det bero på allergi (då man diskutera kost med veterinären) eller så har hunden kliat så mycket så att det har blivit en reaktion, fast problemet då egentligen sitter inuti örat.

Är det däremot eksem inuti örat kan det finnas olika orsaker. Här gör veterinären en otoskopi där man kollar in i örat med otoskop och ser hur det ser ut och sen tar man prover för att se om det är en svampinfektion eller en bakteriell infektion. När man vet vad orsaken är sätter man in rätt behandling som oftast ges  i droppform.

 

Jag har en liten valp hemma som till och från blir jättelös i magen, det är så varje natt. Vad kan jag göra?

Mvh, Lottie

Hej Lottie,
Mina första tankar är här; vad äter din valp för mat? Äter han rätt mat dvs ett valpfoder? Äter han regelbundet? Har han blivit avmaskad? Äter han mycket när han är ute?

Jag rekommenderar alltid att göra en avmaskning i samband med 12-veckorsvaccinet och sedan en avmaskning 1 ggr/år.

En valp mår inte bra av att byta foder för ofta, kan det vara så att ni har bytt foder nyligen? Det är också viktigt att en valp äter regelbundet. Jag skulle rekommendera att en valp äter 4 ggr/dag där du ställer ner skålen i 20 minuter och låter hunden äta. Efter 20 minuter tar du upp skålen oavsett hur mycket hunden har ätit. På samma sätt gör du varje gång hunden får mat. På så sätt bygger du upp en utfodring som hjälper hunden äta regelbundet.

Varför din valp blir dålig just under natten är svårt att svara på. En anledning kan vara att den får i sig saker i parken under dagen och att det sedan visar sig under natten, så håll gärna lite extra koll när ni är ute.

Ibland man kan sätta in probiotika i några dagar som hjälper tarmfunktionen. Om det inte  går över rekommenderar jag att ni kollar upp detta hos en veterinär.Kan hundar äta tillagade kycklingben? 

Nej! Kycklingben kan vara väldigt farligt eftersom hunden lätt kan tugga sönder just kycklingben och det kan då bildas vassa benstumpar som kan få allvarliga konsekvenser för en hund som äter dessa. Hunden kan få sår och skador i munnen, magen och i tarmen. Det finns massor med bra alternativ till kycklingben i din zoohandel, så det finns egentligen ingen anledning att ge just kycklingben.

 

Hej,
Min 6-månadersvalp andas i vila 50 andetag/minut. Är det normalt? Han andas tungt och häftigt även i vila (dock oftast efter lång promenad).

Mvh, Sabina

Hej Sabina,
50 andetag/minut är relativt högt. Man brukar säga att en valp ska ligga på omkring 15–30 andetag/minut. Men blir det så just efter en lång promenad så kan det finnas lite olika anledningar. T.ex. så drömmer valpar ofta och då kan de öka något i andetag. Men skulle valpen andas tungt och häftigt under en längre period, t.ex. under hela natten, då skulle jag vara mer orolig och rekommendera att besöka en veterinär.

Det beror också på vad det är för ras. En Engelsk Bulldogg t.ex. andas ju i allmänhet lite annorlunda och skulle kunna ha en något annorlunda frekvens. Andningen kan också ha att göra med om det är varmt ute, är det sommar kan detta absolut påverka en hunds andning.

Har han även andra symtom? Hosta? Blir han lätt trött? Andas han med öppen mun? Är slemhinnorna i munnen blåa? I värsta fall kan hunden även ha hjärtproblem, så som hjärtsvikt. Därför är det viktigt att hålla koll på valpens andning framöver.


Hej Giulia,

Jag tränar med min hund mycket varje dag. Kan det vara farligt för hunden att få mycket godis varje dag?

Vänligen, Jessica

Hej Jessica,
Det är svårt att säga, det beror helt på hur mycket som är mycket. Men givetvis är det inte bra för hunden att få alldeles för mycket godis, då kan hunden bli dålig i magen eller faktiskt på sikt bli överviktig. Men det beror också på vad det är för kvalitet på godiset. Så se till att belöna en hund med små små bitar av ett bra godis med bra innehåll eller belöna med till exempel hundens foderkulor.

 

Hej,
Varför börjar hon halta helt plötsligt varannan dag på bakbenen? Kan det vara något problem med hennes höfter? (Wheaten Terrier)
Mvh,
Hanna

Hej Hanna,
När en hund haltar så tyder det nästan alltid på smärta. Är det en äldre eller en överviktig hund kan det vara ett tecken på artros. Ta det lite lugnt i 7–10 dagar med korta promenader, låt inte hunden springa eller hoppa. Se också till att hunden sover på någonting mjukt. Blir det inte bättre så vore det nog bra att åka till en veterinär och få en undersökning och ev. röntga hunden.

 

Behöver man ge hundar kosttillskott?

Det beror på vilken mat hunden äter. Äter den ett bra kvalitativt torrfoder så nej, då innehåller det alla vitaminer och mineraler hunden behöver.

Är det däremot en hund som har något problem då kan man titta vidare på kosttillskott.
T.ex. har hunden problem med pälsen, så som mjäll, så skulle jag rekommendera att addera extra Omega 3.Hej!
Är det vanligt att valpar kräks? Kan det vara farligt?

Ja, det är vanligt. Valpar kan t.ex. kräkas när de äter för snabbt. Om man har en valp som kräks ofta så brukar jag rekommendera att man blandar ut torrfodret med lite vatten till eller att använder en speciell skål där hunden behöver kämpa lite för att få fram foderkulorna, så att hunden inte äter för snabbt helt enkelt.

Valpar har också en tendens att äta konstiga och opassande saker utomhus som kan göra att de kräks.

Nej, det är inte farligt om en valp kräks men om det är något den gör flera dagar i rad bör man kolla upp detta, för så ska det inte vara. De tappar vätska snabbt och kan därför bli dåliga snabbt.

 

Hej Giulia,
Kan en hund växa ifrån allergi eller är det vanligare att de får fler allergier med åren? Vänligen, Astrid

Hej Astrid,

Oftast får hunden allergier när dom är vuxna och då är det också svårt att bli av med allergin. Det man kan göra är ju att ta bort de som hunden är allergisk mot i kosten och på så vis bli av med symptom men dessvärre kvarstår ju allergin.

 

Vad önskar du att hundägare visste mer om?

Jag skulle önska att hundägare vore duktigare med kosten till hunden. Det kommer ofta ägare till mig som har skaffat valp och så kanske inte valpen äter sin mat, då testar man ofta ett nytt foder och byter mat, upprepade gånger. Detta blir väldigt fel för en valp som kan må dåligt av att äta nytt foder hela tiden. Ofta låter också ägarna maten ligga kvar i skålen hela tiden och då äter valpen när den vill, och detta kan skapa olika problem. T.ex. så kan du få en hund som inte äter alls eller att den äter på oregelbundna tider, vilket i sin tur kan ge magproblem. Det är också viktigt att ge hunden en bra kost eftersom det kan förhindra samt förebygga flera olika sjukdomar.

Jag tänker också att valpar är lite som barn, om de lär sig redan från start så blir det lättare senare i livet. Att träna valpen vid att man tittar på tassarna, klipper klorna, borstar tänderna osv. redan tidigt i hundens liv så skulle även mitt arbete bli mycket enklare! 😊

  

Jag har en 4–5 månadersvalp, som har börjat snarka mycket. Behöver jag oroa mig för detta?

Nej, inte alls.
Valpar drömmer mycket, dom rör på sig, dom piper. Om det dyker upp andra symptom så som trötthet eller att valpen har svårt att andas så skulle jag rekommendera ett besök hos veterinär.

 

Vilka veterinärbesök skulle kunna förhindras om vi hundägare gjorde annorlunda?

Igen så spelar en bra kost stor roll på hundens framtida hälsa.
Att borsta tänder kan också förhindra jobbiga veterinärbesök så som tandsten eller andra tandproblem, eller att rengöra öronen regelbundet.

 

Motionering av hund med dåliga höfter, hur ska man tänka med kost och motion för en Shiba Inu som är 10 år?
Mvh, Sara

Hej Sara,
Här kan man rådgöra med sin veterinär om att lägga till glukosamin i sitt foder som kan hjälpa artros eller ledproblem. Vilket Furry Friends alltid har i sitt foder.

När det gäller motion skulle jag rekommendera koppelpromenad. Var även försiktig när det regnar eller är fuktigt för när hunden blir blöt och kall så kan det förvärra hundens tillstånd. Kanske använda en varm jacka för att förhindra detta?

 

Om du skulle välja kosttillskott till hund och bara fick välja endast två?

Det beror helt på vilka problem hunden har. Äter en hund en bra kost så ska man inte behöva addera något kosttillskott och jag skulle inte addera något om hunden inte behöver det.

 

Kan man ge prebiotika varje dag till en hund med magproblem?

Ja, det är jättebra om hunden har magproblem. Men om hunden har magproblem varje dag då jag skulle boka en tid hos veterinären.

Tusen tack för alla frågor, jag hoppas ni har fått bra svar från mig! Vi hörs snart igen! 
Har du ytterligare en fråga, maila mig på veterinar@furryfriends.com

Vänliga hälsningar, Giulia

Ställ dina frågor till vår veterinär Giulia!

Hej alla hundägare! 🐾

Jag heter Giulia Li Donni och är Furry Friends egna veterinär. Jag studerade till veterinär i en stad som heter Perugia i Italien och har jobbat som veterinär i Sverige i över 10 år. Idag driver jag min egen veterinärklinik i Stockholm.

 

Det är så roligt att nu vara en del av Furry Friends expertpanel och här under hösten kommer jag att skriva bra informativa artiklar här på Furry Friends hemsida där ni kommer kunna läsa om olika aktuella ämnen kring hundars hälsa och få svar på frågor om just din hunds välmående.  

 

Vi kommer att prata om allt från hur din hund kan påverkas av vad den äter till svårare sjukdomar och hur man kan få bukt med dom. Jag kommer även att ge er tips på vad ni kan tänka på för att förebygga skador och sjukdomar hos din hund.

 

Nu är jag nyfiken på vilka ämnen ni vill att jag skriver om? Finns det något speciellt ni vill veta mer om eller har du en specifik fråga kring just din hunds hälsa och sjuktillstånd?

Skicka ett mail till mig på adressen veterinar@furryfriends.com och berätta mer så har du chans att få din fråga besvarad av mig här under hösten.


Vänliga hälsningar,

Giulia

 

Frågestund om valpars beteende

Hej alla hundälskare! 🐶

Jag heter Kicki Fellstenius och jag är hundpsykolog, hundägarcoach och hundinstruktör. Jag grundade mitt företag Glada Jyckar år 1991 där du kan gå valpkurser, lydnadskurser, kantarellsökskurs och mycket mer. Här kan också få personlig rådgivning av mig eller någon av mina kollegor för din hunds olika beteendeproblem eller utmaningar i vardagen 😊

 

Jag älskar hundar och människor och att se dem utvecklas tillsammans!

Lycka för mig är att följa en hundfamiljs utveckling och se hur relationen mellan människa och hund förbättras i takt med att kommunikationen utvecklas. Att få vara en del av härliga Furry Friends expertpanel är så roligt och det känns verkligen bra att jobba med ett företag som även har ett etiskt tänk med både bra råvaror och klimatkompensation.

 

Jag tänkte att vi ska inleda den här hösten och mitt första blogginlägg här med att vi håller en frågestund bland er där temat blir den här gången blir: VALPAR 🐕

 

Så nu kan ni passa på, har ni några frågor angående valpbeteenden som kan vara svåra att få bukt med, beteendemönster du gärna vill få hjälp med att få bort eller kanske behöver du tips om hur man får en valp rumsren? Ställ era frågor till mig här och kom ihåg att inga frågor är dumma frågor!

 

Ställ din fråga via ett mail på hundpsykologen@furryfriends.com senast fredag 25 september, så har du chans att få just din fråga besvarad av mig. Blir din fråga inte besvarad denna gång så håll till godo eftersom att vi kommer hålla fler frågestunder under hösten! 🐶🍂


Ny säsong av Hundpodden med Kicki och Tage by Furry Friends!
Nu kan vi stolt presentera en ny säsong av Hundpodden med Kicki och Tage by Furry Friends 🔜🐶🎧⁠

Tillsammans med hundpsykologen Kicki Fellstenius släpper vi nu 12 avsnitt under hösten där Kicki kommer att ta upp olika intressanta teman kring din hunds beteenden och inlärning samt bjuda in flera härliga gäster.⁠

Första avsnittet släpptes igår:
Avsnitt 1: Fem nycklar till ett harmoniskt hundliv - med Kicki Fellstenius

I premiäravsnittet får du lära känna hundpsykolog Kicki Fellstenius och beaglen Tage. Kicki delar med sig av sina ”fem nycklar” som ger en bra grund till allt som rör hundar och hundträning. Med nycklarna i bakhuvudet kan du själv avgöra vilka råd som passar just dig och din hund. Vem ska man egentligen lyssna på? Det och en massa annat får du svar på i avsnittet 🐾

Ni kommer väl att lyssna? 🎶⁠
*Finns där poddar finns*

Du kan även lyssna här: https://hundpodden.se/


Undvik övervikt hos din hund

Alldeles för många hundar lider av övervikt i Sverige, och detta kan bli en mycket allvarlig hälsorisk för din hund. Sjukdomar till följd av övervikt är bland annat diabeter, hjärt- och lungproblem, ledproblem med flera. Att ge din hund lite extra foder eller kontinuerligt dela med dig av charkbrickan kan kanske kännas snällt, men i längden så blir det tillslut komplikationer för hunden och det är den som i slutändan mår dåligt

 

Vi startade Furry Friends med målet att ta fram hälsosam hundmat för friska hundar. Vi tänker att i takt med att vi människor bryr oss mer om vad vi äter, tycker vi att det är naturligt att vi blir mer medvetna om vilken kost vi ger våra bästa vänner. Därför är Furry Friends ett företag som är dedikerat till att ge våra hundar den allra bästa maten, där vi aldrig tummar på kvaliteten. Inga konstiga innehållsförteckningar med tveksamma ingredienser utan helt enkelt hundmat som vi med glädje kan ge våra egna hundar.

 

När vi för några veckor sedan intervjuade veterinären Giulia Barontini så frågade vi:

”Finns det några speciella sjukdomar som kan komma från just maten?”
- Jättemånga. Vanligt är gastrit, magproblem, tarmproblem, allergier. Ett annat problem som är vanligt är att hundar blir överviktiga. En bra jämförelse är om man skulle ge sitt barn skräpmat varje dag, på samma sätt ska du tänka med hunden, det som är godast är inte alltid det som är rätt!


Nedan har samlat vi några punkter som kan vara bra att tänka på för att din hund inte ska bli överviktig och få hälsoproblem.

 

Mat

Se till att du använder ett foder som är väl anpassat för just din hund. Något som också är viktigt är att använda rätt mått för just din hund, det vill säga att inte överstiga den rekommenderade dagsdosen. Vårt foder Furry Friends Light innehåller en mindre mängd fett och protein då mindre aktiva hundar ofta har en lägre ämnesomsättning och därmed lättare blir överviktiga. Läs mer om det här: https://furryfriends.com/sv/artiklar/light.html

 

Motion

Det är jätteviktigt att din hund får den motion den behöver. Större hundar behöver aktiveras mer än att bara få gå ut och göra sina behov, och få gå längre promenader. Gärna även aktiveras på andra sätt så som att springa, leka och kanske simma då och då. Men även mindre hundar behöver sin motion, och vet med dig att du har en hund som har lätt för att lägga på sig vikt så är det viktigt att du tillgodoser hundens behov när det gäller just den dagliga motionen.

 

Godis

Att belöna hunden är något vi alltid rekommenderar, men med måtta! Se till att godis och andra belöningar är just det: belöningar då hunden har gjort något bra, inte som ett tillägg till hundens dagliga måltider. För att kunna ge hunden belöning med gott samvete har vi tagit fram vårt egna hundgodis som är ett hälsosamt belöningsgodis fyllda med bra ingredienser. Köp vårt ”Healthy Dog Snacks” här! https://furryfriends.com/sv/artiklar/dog-snack-lamb-.html

 

Regler

Se till att ha tydliga regler för din omgivning vad som är okej att ge till din hund eller inte. Vi har alla varit med om att någon har smusslat ned en bit grillad fläskkotlett din hund utan att be om lov innan. Se till att berätta för de som är med på middagen eller kanske är hundvakt vad du har för rutiner och regler för just din hund.

 

Är du orolig för att din hund har börjat gå upp i vikt så rekommenderar vi att du konsulterar med en veterinär innan du reglerar detta på egen hand. Alla hundar har rätten till ett friskt och hälsosamt liv! Lycka till!


Så kan du belöna din valp

Visst är det underbart med valptiden? De är som absolut sötast nu och sådär härligt busiga. Ibland kanske alldeles för busiga… För att hjälpa dig på traven har vi samlat några bra tips kring hur du kan belöna din hund som också kan hjälpa er i er relation framåt. Man kan alltid lära en gammal hund att sitta men det går betydligt snabbare när de är små. Så att börja i tid är att föredra!

 

HANTERING AV HUNDEN

För att få en hund som även är harmonisk när du gör de där sakerna som hundar kanske oftast inte tycker är så jätteroligt, klippa klor, borsta, bada, kolla tänderna, så gäller det att öva med dom redan från start när de är valpar.

 

Det behöver inte vara speciellt svårt att lära hunden detta men det gäller att inte ge upp och ha ett bra tålamod. Se till att belöna hunden när den gjort något bra, t.ex. låtit dig klippa en tass med klor, så att den vet att den blir belönad när du klippt en klo eller en tass.

 

Stretar hunden emot när du ska t.ex. klippa eller borsta eller känns stressad, så håll lugnt men bestämt i den och släpp den när den lugnat sig. På så sätt lär du hunden att den måste vara lugn för att den ska släppas ned.

 

 

MÖTE AV ANDRA HUNDAR
Det är bra om du i tidigt stadie kan visa din valp hur hundmöten ska gå till. Vissa hundar kan bli rädda eller osäkra när de träffar andra hundar och då är det viktigt att du går in och hjälper till.

 

Öva gärna genom att stanna upp några meter innan mötet och prata med ägaren av den andra hunden. När båda hundarna är lugna släpper du fram din valp. Kom ihåg att man kan också öva genom att bara hälsa kort och sedan gå vidare, så att hunden lär sig att även ett kort möte är okej.

 

Du behöver inte heller låta hunden hälsa på allt och alla. Hundar är flockdjur och blir sällan kompis med andra flockar och på samma sätt är det när du skaffar valp. Det kan också vara bra att öva just hundmöten med hundar som du känner väl sedan innan.

 

 

LÄR HUNDEN KONSTER

Utöver att det är roligt att träna konster med sin vovve, så är det faktiskt ett jättebra sätt att öva upp din kommunikation med din valp. Desto bättre kommunikation ni har desto mer stabil och trygg blir din hund. Öva lydnad så som ”kom hit” eller ”stanna” och ge alltid belöning så fort hunden har gjort något som går i rätt riktning mot det önskade slutmålet.

 

Tänk på att hunden ska tycka att det är roligt att öva cirkuskonster! Därför ska du fortsätta med att förstärka det positiva med belöning i form av din röst och gärna med hundgodis.Har du testat vårt nya hundgodis ännu?

De framtagna för att vara ett perfekt belöningsgodis som du lätt kan dela upp i mindre bitar. Snacksen innehåller svenska ingredienser med bra egenskaper, för att vara ett hälsosamt snack som du kan använda med gott samvete till din hund.

 

Nu får du 25% på din första beställning av våra snacks. Använd koden GODIS25 i kassan. Erbjudandet gäller till den 19 juli.

 

 

Så förhindrar du värmeslag hos din hund

Nu är sommaren här och vi njuter av varma soliga dagar, både människor och djur.
Precis som vi informerade om häromdagen så kan bilen bli en farlig plats för din hund under sommaren. En varm sommardag kan en stängd bil uppnå över 80 grader och detta kan givetvis få förödande konsekvenser. Det finns även andra fällor man behöver tänka på, så vi har sammanställt en lista som du alltid bör ha med dig i bakhuvudet under sommarens varma månader!

 
Här är 5 saker du kan gör för att förhindra att din hund drabbas av värmeslag:

 1. Lämna aldrig din hund i bilen. Oavsett om du bara ska göra en snabbt ärende så kan temperaturen stiga fort och det kan bli riktigt farligt för hunden.
 2. Avvakta med långa promenader till kvällen istället och minska på de fysiska aktiviteterna under dagen när det är som varmast.
 3. Se alltid till att hunden har tillgång till friskt vatten. Detta är A och O för att en hund inte ska få värmeslag. Vätska vätska vätska! På djuraffärer och hos veterinärer finns det även vätskeersättning för hundar, vilket kan vara ett tips att ha i sitt hemmaapotek under sommarens månader.
 4. Skugga! Försök se till att hunden ligger i skuggan. Många hundar är soldyrkare och tycker verkligen om att lapa sol, men tyvärr förstår de juj inte konsekvenserna av det och de kan helt enkelt bli för varma utan att själva märka av det. Försök få hunden att uppskatta skuggan istället, så minskar du risken avsevärt.
 5. Bada gärna med din hund, det kyler ned kroppen bra och blir en rolig aktivitet istället för att t.ex. springa efter boll upp på land. Men tänk på att hålla koll på algblomning och att hunden inte ska svälja för mycket vatten då den kan få saltförgiftning.

Vanliga symptom på värmeslag

 • Hunden flämtar mycket
 • Hunden blir varm om hjässan
 • Hunden dreglar
 • Hunden är orolig
 • Hunden söker svalka
 • Kan få kräkningar eller diarré

Om du ser tecken på att din hund kan ha drabbats av värmeslag – kontakta din veterinär snarast!
Veterinären Giulia Barontini om hur hundfoder påverkar din hunds hälsa och välmående

Vi har träffat italienska Giulia som studerade veterinärprogrammet i Perugia och har arbetat som veterinär i Stockholm de senaste 10 åren. Hon älskar sitt jobb och att få hjälpa sina fyrbenta patienter. Det var tack vare hennes populära strävhåriga tax som hon både blev veterinär och träffade sin man. Idag driver hon egen veterinärklinik på Östermalm i Stockholm.

 

Vem är Giulia Barontini?

Jag är ursprungligen från Italien och jag kom till Sverige för 14 år sedan och har bott här permanent 10 år. Jag träffade min man här i Stockholm under min veterinärutbildning och efter min examen år 2009 så flyttade jag till Stockholm och startade vårt liv här. Idag är vi en familj med tre barn och tre hundar!

  

Visste du direkt att du ville bli veterinär?

Alltid! Sen jag var barn.

Men det var också tack vare en hund, en strävhårig tax. Otto hette han.

Det var min egen hund och han var min bästa vän. Han var med mig på alla mina tentor på universitetet och alla mina lärare ville ha honom på bordet. Det var också tack vare honom som jag träffade min man. Jag fick honom när jag var 18 år gammal och det var när vi började gå till veterinären med honom som jag började fundera på om jag skulle söka till veterinärprogrammet.

När han dog fick jag så mycket meddelanden från alla, jag kunde skrivit en bok, han var så populär.

 

Hur bestämde du dig för att börja studera till veterinär?

Jag pluggade faktiskt inte direkt till veterinär. Jag är uppväxt i Rom och det närmaste universitetet som hade en veterinärutbildning låg ca 1,5h utanför Rom. Många av mina vänner ville åka till en annan stad för att plugga men jag trivdes så bra i Rom eftersom att jag hade min familj och alla mina vänner där. Därför valde jag att plugga journalistik till en början. Men jag fortsatte drömma om att bli veterinär.


En dag sa min kusin till mig: ”Giulia, varför åker vi inte och gör ett intagningsprov?”

Det finns nämligen ett test i Italien för alla veterinärutbildningar som avgör om man kommer in eller inte. Intagningsprovet är under samma dag överallt i hela landet vilket gör att du inte kan testa i en ort och sedan några dagar senare göra provet i en annan. Mina föräldrar hade ingen aning om att jag sökte och gjorde intagningsprovet. Det är ett väldigt svårt prov och det är bara ca 80 personer som kommer in på utbildningen av ca 500-600 personer som gör provet. Och jag kom in!
Så jag kände att det var meant to be och då tänkte jag: ”Nu måste jag bli veterinär!”

 

Hur lång är utbildningen?

Utbildningen är 5 ½ år.

  

Berätta mer om din karriär?

Jag började arbeta på Bromma Djurklinik. Då var det viktigt för mig att lära mig det svenska språket och sakta men säkert började jag lära mig alla olika termer och veterinärsrelaterade ord.

 

Efter det arbetade jag på Bagarmossens Djursjukhus och sedan även på Evidensia Djursjukhus i Arninge utanför Stockholm.

 

Sedan ville jag öppna mitt eget och då började jag jobba som hemveterinär. Då åkte jag hem till patienter och gjorde olika undersökningar, tog blodprover, utförde avlivningar etc. Nackdelen med det arbetet var att jag spenderade mycket tid i bilen och det tog väldigt mycket av min tid att åka runt till alla olika patienter, vilket ledde till mindre tid att kunna jobba med mitt yrke och att hjälpa djur.

 

Vid den tidpunkten lärde jag känna en god vän som har en hundbutik som ligger på Runebergsgatan. Vi fick en idé om att dela lokaler och där har jag nu kunnat skapa min alldeles egna mottagning!

 

Jag brukar säga att min mottagning är som en vårdcentral för hundar. Jag gör blodprover, läser av blodprover, gör hälsokontroller, eventuellt remitterar vidare för ultraljud och röntgen och sedan kan hundarna komma tillbaka till mig så att jag kan läsa av provresultaten, mm.

 

Jag är också veterinär för hunddagiskedjan Changdobels alla hunddagis och står till alla deras hundars förfogande.

 

Jag försöker ha en väldigt personlig kontakt med alla mina patienter och vara väldigt tillgänglig, många av mina kunder har jag nästan dagligen kontakt med via WhatsApp. Jag gör alltid allt jag kan för att vara tillgänglig och svara på frågor och hjälpa till!

 

 

Har du hund idag?

Ja, vi har tre stycken hundar; Grappa, Menta och Solaia.

En strävhårig tax som är härifrån från en svensk kennel och två adopterade gatuhundar som kommer från rescue centers i Italien.

 

Vad tycker dina hundar om Furry Friends?

Dom älskar det! Något jag märkte av direkt vad att de älskade smaken på fodret. Jag märker även att avföringen blivit mycket bättre samt att de inte behöver göra ifrån sig lika ofta. Vilket jag som veterinär tycker är bra eftersom de behåller mer av ämnena och därför måste de inte äta lika mycket för att få i sig allt de behöver.

 

Varför ger du Furry Friends till dina hundar?

Så fort jag hörde talas om det så ville jag testa eftersom det finns så många fördelar.

Jag försöker alltid själv tänka efter när jag går och handlar. Jag tittar då på vad som är svenskt, ekologiskt och vilken kvalitet produkterna har. Även hur djuren har haft det under produktion är jätteviktigt för mig.

  

Varför är hundmat viktigt för hundens hälsa (ur ett veterinärperspektiv)?

Rätt mat är jätteviktigt, redan från valpstadiet.

När jag får in valpar på kliniken så är det bland det första vi pratar om. För om man köper dålig mat i början ser man inte konsekvenserna, men i ett längre perspektiv så är det jätteviktigt. För tänder, magen, allergier, hudproblem mm.

 

Ibland kan jag rekommendera veterinärfoder, ifall hunden t.ex. har njursvikt men allmänt så finns det ingenting i de fodren som jag anser är bra mat. Jag rekommenderar alltid ekologisk mat, utan gluten. Vilket Furry Friends erbjuder.

 

Det är jätteviktigt att sätta en standard från att det att hunden är en valp.

Man ska inte byta foder ofta på hunden, hundar fungerar lite annorlunda än oss människor Hittar man ett bra foder så tycker jag man ska fortsätta med det!

 

Just nu studerar man mycket mer på foder och det man tydligt kan se är att hunden kan leva längre tack vare ett bra foder.

 

Vad skulle du välja mellan torrfoder eller färskfoder?

Utöver att det är mer praktiskt med torrfoder så är det också bra för tänderna och för muskulaturen i käkar som är jätteviktigt. Jag rekommenderar alltid torrfoder.

  

Finns det några speciella sjukdomar som kan komma från just maten?

Jättemånga. Vanligt är gastrit, magproblem, tarmproblem, allergier.

 

Ett annat problem som är vanligt är att hundar blir överviktiga.

En bra jämförelse är om man skulle ge sitt barn skräpmat varje dag, på samma sätt ska du tänka med hunden, det som är godast är inte alltid det som är rätt!

 

Man vet nu att många hundar kan få problem med kycklingprotein så jag rekommenderar aldrig kyckling, inte ens i godis. Det jag verkligen gillar med Furry Friends foder är att det inte innehåller någon kyckling överhuvudtaget, och att ni dessutom har lamm som huvudingrediens tycker jag är jättebra!

 

Att en hund är känslig eller tom allergisk mot ett visst protein t.ex. kyckling, är hunden då allergisk från födsel eller är det något som växer fram?

Oftast är det något som växer fram. Det är det som är problemet med mat för valpar – för du ser inte problemen direkt. Och när problemen väl kommit då har det blivit kroniskt och det är mycket svårare att minska de problemen.

  

Kan hundens livslängd påverkas av vilken mat den äter?
Ja absolut, 100%.

Det är därför det är så viktigt att köpa ett kvalitativt foder. Jag förstår att det kan vara dyrt om man t.ex. har en stor hund men man måste tänka att det kostar att ha hund. Detta måste man tänka på från början innan man ens skaffar hund. Köper man ett väldigt billigt foder så kommer det förmodligen att bli dyrare senare i livet då hunden har större risk att dra på sig sjukdomar och dyra veterinärkostnader.

  

Hur tycker du att man ska servera foder till sin hund?

Två gånger om dagen. Sätt ned skålen i 20 minuter och ta sedan bort den. De tappar disciplin om de får mat när de själva vill. Det är inte så att jag är hård i min uppfostran men med bra och tydliga regler så får de en bättre hälsa och välmående.

  

Hur behandlar man en allergi?

Det beror på vad det är för allergi. Kliar det i öron så kanske man får skriva ut örondroppar så kan det gå över direkt. Men med många sjukdomar kan man som första steg ändra lite i kosten. Då tittar jag på vad de har för foder och se om man kan justera på det.

 

Jag brukar alltid rekommendera lammbaserade produkter eftersom det är ett lättsmält protein, men i vissa fall kan även fisk och kalkon vara bra, men jag föredrar lamm.

 

Vad tycker du om s.k. veterinärfoder?

Ibland kan det såklart vara bra, ifall hunden har njursvikt så kan vi enkelt se med blodprover om det har fungerat. Men det måste vara under en kort period, det ska fungera som en behandling för något. Det är inte ett foder man ska använda sig utav hela livet. Då tycker jag att det är bättre att hitta ett alternativt foder som fungerar för hela livet, och spara veterinärfoder som ett sista alternativ.

 

 

 

Vi har intervjuat Svenska Kennelklubben om det ökade valpintresset under våren

Svenska Kennelklubben gick i förra veckan ut med informationen att de märker av ett större intresse av att köpa valp under våren än föregående år. Förmodligen handlar det om att fler arbetar hemifrån och folk stannar hemma i Sverige i sommar. Vi ringde upp Hans Rosenberg, presstalesperson på Svenska Kennelklubben och pratade vidare kring ämnet.

  

Hur ser ni att intresset för att köpa valp ökar?

Vi ser det på antalet nyregistreringar hos oss, som har ökat med 10 % (januari-maj) i jämförelse med samma period 2019. Detsamma gäller för antalet besökare på sajten Köpahund.se som ökat med 90 %. Många uppfödare bekräftar också att födda valpar ofta redan är sålda.

 

Det är både positivt och negativt. Jag tycker det är bra att man skaffar sig hund om man kan ha hund. Dels ska man ju tänka på hur det blir efter, om det är Corona som har gjort så att man är mer hemma, man planerar ingen utlandssemester, utan man ska vara hemma för att ta hand om valpen. Det är många som gör så men nu är det många som har tagit valpen i april-maj istället.

 

Men sen är det ju alltid risk för smuggelhundar och för oseriösa säljare som inte registrerar sina hundar i SKK, där ser man först och främst till pengarna då en valp kostar mellan 15-20 000 kronor och ibland högre än så.

 

Därför är det extra viktigt att köpa en valp registrerad i SKK hos en uppfödare som har både ambitioner och krav att sälja en så frisk och sund valp som möjligt. En registrerad valp i SKK har en dokumenterad bakgrund och med valpen ska alltid följa registreringsbevis, köpeavtal och veterinärbesiktningsintyg. Dessutom ska valpen vara id-märkt. SKK:s uppfödare följer också konsumentköplagen. 

  

Hur ska man tänka nu när efterfrågan kanske blir större än utbudet?

Nu när efterfrågan är så stor rekommenderar vi att man ställer sig på en väntelista, till nästa kull. För det är ju inte så att man som uppfödare skaffar in en tik igen utan det är ju oftast en planering och tikar löper kanske normalt 2 gånger per år så det är inte så mycket du kan påskynda. Så ställa sig på en väntelista eller kanske till och med byta ras. Man kanske har ställt in sig på en labrador retriever, kan det då fungera med en golden retriever? Jo det går säkert bra. Eller att man får resa lite längre, man kanske inte kan hitta en kull på 20-30 mils radie utan man måste åka 60-70 mil för att få tag i en valp.

 

Känner ni en oro att hundar kan behöva omplacering när pandemin lagt sig, som en konsekvens av detta?

Det kan ju få negativa konsekvenser. Jag hoppas, och vi vet att våra uppfödare ställer frågor, då de är måna om att valpen hamnar rätt från början. Helst av allt vill man inte ta tillbaka en valp efter 8-9 månader. Eftersom uppfödarna vill att dt blir rätt från början ställer de ofta många viktiga frågor; Hur har ni tänkt och planerat? Kommer hunden vara mycket ensam? Vem ska ta hand om hunden? Känns det inte rätt för uppfödaren kan de neka att sälja en valp eller rekommendera annan ras.

 

Är det några raser som ni ser är mer populära i år än andra?

Ja fortfarande är det ju 20 i top-listan som presenteras varje år. Det är de Labrador, Golden Retriever, Cocker Spaniel, Tax, Fransk Bulldog, Mops etc.

 

Om man befinner sig i detta läge, att man vill skaffa hund just pga att man kanske har mer tid nu i samband med pandemin, vad ska man ändå tänka på som blivande hundägare?

 

1. Tänk över om du har tid att ta hand om hunden

Har du tid att ge hunden och vad har du för tid efter (om det är Corona som är anledningen att du skaffar valp just nu) Hur planerar du efter?

 

2. Att du hittar rätt ras

Varje ras är unik och den är framavlad för ett speciellt ändamål. Om det är en jakthund, draghund, vallhund – så har hunden egenskaper som du måste vara medveten om. Man ska inte köpa med bara hjärta och öga för att den är söt. Det finns ex spetsar som kan skälla hela dagarna för att de inte får komma ut och jaga fåglar i träden. Viktigt att man verkligen vet vad man köper.

 

3. Kom ihåg att det inte finns några allergifria raser

Det är högst individuellt vad det gäller människa och vad det gäller hund. Men det finns dom som säljer och argumenterar och talar om att den här kostar så här mycket pga att den är allergifri. Det funkar inte på det sättet, så är det inte.

 

4. Köp en registrerad hund i Svenska Kennelklubben

Det är den bästa konsumentköptryggheten och dessutom gäller konsumentköplagen.


 

Vill du läsa mer om ämnet eller har du frågor kring valpköp, vänd dig till SKK eller läs mer på köpahund.se
Läs mer på https://www.skk.se/sv/nyheter/2020/6/allt-fler-skaffar-hund/

 

Våra nya hundsnacks är äntligen här!
Ett hälsosamt hundgodis – tillverkat i Sverige.
96% kött - utan onödiga tillsatser.
Välj mellan sorterna: Healthy Dog snacks Beef och Healthy Dog snacks Lamb

Våra snacks är tillverkade av frystorkat kött och lämpar sig bra för känsliga hundar. Ett smakligt snacks som har hög proteinhalt, antioxidanter från blåbär och prebiotika från äppelfiber.

Denna kombination är gjord för att stimulera muskulatur, öka immunförsvaret och ge hunden en frisk mage. En god och näringsriktig kost skapar förutsättningar för ett långt och friskt hundliv. 


Snacksen är utvecklade enligt en 360-gradersmodell där hundens hälsa och välmående står i fokus. Den höga proteinhalten skapar förutsättningar för en stabil och balanserad muskeluppbyggnad för såväl små som stora hundar. Antioxidanter från blåbären stärker immunförsvaret samtidigt som prebiotikan från äppelfibrer ger förutsättningar för en gynnsam tarmflora och därmed en välmående mage. De tre absolut viktigaste variablerna - packat i en påse.

Inte nog med det, den frystorkade processen är speciellt skonsam och utvecklad för att skapa den allra högsta smakligheten för hunden. Under frystorkningen bibehålls alla näringsvärden medans vattnet avlägsnas vilket skapar en fantastisk smaklighet för hunden och gör det till det perfekta belöningsgodiset.

Köp ditt snacks här: https://furryfriends.com/hundsnacks

hundsnacks

 

 

 

 

 

 

 

Har din hund en foderallergi?

Hur vet man om ens hund är allergisk mot någonting i maten? Kan man få bukt på det? Vi reder ut de vanligaste funderingarna kring foderallergi!

 

De allra vanligaste tecknen på att din hund är allergisk mot något i maten är att hunden kliar eller biter sig mer på kroppen än vanligt. Hunden kan också slicka sig mer än vanligt. Den kan också få återkommande hudinfektioner eller eksem och även återkommande öroninflammationer kan tyda på att något är fel. Hundar som har en matallergi kan även ha problem med dålig eller känslig mage.

 

Det som är lite knepigt med just foderallergi är att det inte går att göra hudtester för att utreda orsaken. Detta har att göra med att fodret bryts ned i beståndsdelar i tarmen och integreras med andra ämnen genom tarmslemhinnan. Så, det enda sättet att utreda en eventuell foderallergi är att hunden får genomgå en diet där man sedan inför olika ämnen för att utröna vad som påverkar allergin.

 

Vi har flera kunder som upplever att deras hundar mår bättre efter att ha bytt foder till Furry Friends. Vårt foder har massor med nyttiga och hälsosamma egenskaper och vi är stolta över att så många har sett så fina resultat efter så kort tid.

 

En av våra kunder skriver så här i en recension på Facebook:

”Har en jätteallergisk hund som har fått äta kortison större delen av livet. Nu när jag har bytt till Furry Friends original så har vi nu slutat helt med mediciner och han är hur fin som helst! Inga furunkler, inge mer blodöron och all svamp som han har haft i ljumskarna är som bort blåst 🥰 han har blivit sååå fin 😍

 

Är du orolig för att din hund lider av en foderallergi ska du självklart kontakta din veterinär.

Läs mer om vårt foder här: https://furryfriends.com/sv/artiklar/halsosamt-hundfoder-fran-sverige/index.html

Vi pratar beteendeproblematik med hundpsykologen Kicki Fellstenius - DEL 2

Går alla problem eller beteenden att öva bort?

- Det måste finnas någon slags rimlighet i det. Väldigt mycket går att göra, sen är det klart att vi inte kan få alla hundar att trivas i alla situationer. Det kanske inte är rimligt att alla hundar klarar av att bo i stan till exempel. Skaffar man en hund som har mycket vakt i sig, och så tänker man att den ska bo inne i stan, och det är folk överallt och så tänker man att den aldrig ska skälla, det kan vara en för övermäktig situation. Men de mesta går ju att lösa på ett eller annat sätt men man kanske måste tillrättalägga tillvaron lite.

 

Så även om de allra mesta går att lösa och jobba med så kan det vara en kombination av att också tillrättalägga vardagen lite. Att tänka okej min hund älskar inte alla människor men den ska kunna vara i samma rum som andra människor och då kanske ligga på en filt nära matte så får folk acceptera att inte röra den.

 

Känns det rimligt att alla hundar kan få ha sin personlighet och sina egendomliga egenskaper?

- Ja absolut!

Precis som att vissa människor är extroverta och älskar att mingla och krama folk de inte känner så väl, så är andra inte alls där. Och det är samma med hundar. De kan vilja lära känna folk men det kan ta lite tid och de måste få göra det i sin egen takt, annars trycker man undan dom istället för att få dom till sig.

 

Har du vart med om att en klient kommer till dig med en problemhund där du tänker att nä detta kommer inte gå att lösa?

- I vissa fall kan det vara så att man har skaffatxempelvis en jakthundsras och då tror att man ska kunna ha den som en ren sällskapshund. Då måste man hela tiden stimulera hundens instinkter och det den är avlad på. För har man då t.ex. skaffat en Beagle och tänker att det ska vara lite promenader runt kvarteret och en långpromenad på helgen och sen inte så mycket mer, då kan det skapa problem och då måste jag som hundtränare jobba mer med människan/ägaren och få den att förstå att hunden har helt andra behov än vad du kan ge just nu.

 

Om man ska skaffa en hund, tycker du att man först då ska titta på sitt eget liv och anpassa rasen efter det?

- Ja! Och inte välja hund utifrån livet man har tänkt att skaffa sig. T.ex. NU ska jag börja springa, NU ska jag börja gå långa promenader, NU ska jag börja motionera. Och det vet man ju ofta hur det går... haha. Det är bättre att skaffa en hund som passar den livsstilen man lever just nu och man gör det även enklare för sig om man väljer en ras som passar sitt eget liv.

 

Många vill ofta ha en speciell ras och inte en ”vanlig” ras. Men det många inte tänker på är att de är ju vanliga av en anledning, och då kanske det är det man ska gå på. För din hund kommer ändå alltid att vara speciell för dig.

 

Finns det raser som är lugnare och enklare i sitt beteende?

- Generellt ska man titta på sällskapshundar, och då kan man kolla på svenska kennelklubbens sida. Där kan man kolla på olika rasgrupper och bland annat då på just sällskapshundar, gärna de raser som är lite vanligare.

 

Sen inom just gruppen sällskapshundar så finns det ju lite olika personligheter, så som att vissa är väldigt aktiva, sociala, eller självständiga. Alla egenskaper hos en hund har också ofta både en fram- och en baksida, så har man t.ex. en väldigt självständig hund - ja då går det ofta väldigt lätt med just ensamhetsträning men du får jobba hårdare med inkallning och de bitarna. Men har du en mer samarbetsvillig hund ja då har du kanske lätt att ha den lös under promenaderna men svårare att lämna den ensam. Så man får fundera över vad man tycker är viktigt.

 

Vad är en svår ras?

- En hund som är väldigt specialiserad, så som en jakthund eller en brukshund, dom behöver få jobba och om du inte gör det blir dom svåra då de kommer att dom jobba på andra sätt. Däremot kanske dom inte är svåra för de som håller på med just i det här fallet bruks eller med jakt. Så som till exempel en Beagle som får jaga blir ofta väldigt lätthanterlig för den får ju sitt utlopp under jakten sen är den lugn och harmonisk resten av tiden.

 

Finns det något vi hundägare ofta gör, som vi kanske inte tänker på, men som kan skada vår uppfostran och träning med vår hund?

- Rent generellt stressar vi ofta upp oss när hunden gör fel och oftast gör hundarna fel för att de är stressade av en anledning. Då blir vi stressade eller arga och då gör vi det ännu värre. Det är nog det vanligaste.

 

Exempel: Din valp börjar bita dig i kläderna och vi tycker att det är jobbigt och rycker undan och blir irriterade på valpen. Oftast gör valpar detta när de är övertrötta och stressade, och då blir vi stissiga vilket då gör problemet värre istället för att vara lugna och bara lyfta upp valpen och kela med den eller ge den ett tuggben för att avleda och lösa situationen lugnt.

 

Det är relativt vanligt, att man fokuserar på problemet snarare än det som hunden faktiskt gör bra. Drar t.ex. hunden i kopplet, ja men vad gjorde du nyss då när hunden gick fint, berömde du den då? Belönade du den?

 

En annan sak många gör är att man förväntar sig slutmålet direkt. Att man tror att den ska kunna gå perfekt i kopplet från dag ett eller komma på inkallning eller kunna klippa klorna. Men man måste träna sig till det. Första gången man sätter på kopplet kanske man kan gå tre meter och så berömmer man den och kopplar loss. Och då var det något bra istället för att tänka att det var dåligt att den bara gick tre meter.

 

Vad är de vanligaste vardagsproblemen som folk söker för?

 • Att hunden inte kommer på inkallning eller att den bara kommer ibland
 • Att den drar i kopplet
 • Att den hoppar upp på folk vid hälsning
 • Skäller i olika situationer

 

Vad är de vanligaste större problemen?

 • Ljudrädsla, t.ex. fyrverkerier
 • Rädd för folk
 • Hundmöten

 

 

Varför gör hundar utfall mot andra hundar?

- Det är lite olika. Vissa skäller för att de inte får gå dit och hälsa, och när vi då håller emot så skapas en frustration hos hunden.

Vissa kan vara osäkra och vill inte ha närkontakt, och har kanske de vart med om situationen tidigare att hundar har rusat fram. Då tycker hunden att det är lika bra att säga ifrån direkt.

 

Ofta handlar det om att man kanske bor i ett samhälle där det finns mycket hundar och det blir helt enkelt för trångt. Om man tittar på gatuhundar så är det väldigt sällan man ser att de går rakt mot varandra, de håller ett diplomatiskt trevligt avstånd. Vi däremot går rakt på istället, det ser jag ofta hos andra hundägare. Att två stycken går emot varandra, och den ena hunden börjar streta lite för att det helt enkelt inte är artigt mot den andra hunden, och då börjar den ta ut en båge, men husse/matte blir irriterad och håller mot med kopplet, och tillslut så känner den att den andra hunden är påväg hit, så blir den frustrerad och gör ett utfall eller morrar. Eller så börjar den med att morra och då blir matte/husse irriterad på det och så har man helt plötsligt börjat trappa upp nånting som inte ens hade behövt hända.

 

 

Hur kan ni på Glada Jyckar hjälpa mig som hundägare om jag har en hund med beteendeproblem?

- Idealet är att man bokar en problemutredning där man sätter sig ned i 2h och går igenom allting i detalj och utreder vad orsaken till problemen är och beroende på vad grundorsakerna är så gör vi en åtgärdsplan. Vi jobbar mycket så att när vi har lyssnat och ställt olika frågor så vill vi ge baskunskap nog för att vi tillsammans med hundägaren ska ta fram en lösning. Vi är ju experter på hundar generellt men det är hundägaren som är expert på just sin hund. Då kan vi tillsammans klura ut vad som funkar för er. Mycket handlar om att hitta det som passar just den här hunden och just den här ägaren.

 

Om det är lite större problem så får man ofta börja med en s.k. ”stressdetox”. För har man problem med hunden så blir det ett stresspåslag för hunden varje gång den utsätts för just de här situationerna. Varje gång det sker kan det ta upp till 1-2 dygn innan detta går ur kroppen rent hormonellt och under den perioden så blir de mer mottagliga för stress, därför är det jättelätt att hamna i en negativ stresspiral.


Så det första vi brukar göra är att vi lägger en plan för att stressdetoxa hunden, att den ska gå ned i stressnivå. Parallellt med det så drar man oftast igång lite förebyggande träning som vi kan använda i själva problemsituationerna.

 

Sen tar man fram en gemensam träningsplan och efter det brukar det vara lämpligt att ha några uppföljningsträffar. Då brukar man ha kommit så långt att man känner att man har sett resultat och att ägaren har fått tillräckligt mycket kunskap att man kan träna vidare på egen hand.

 

 

Har din hund problem med något i vardagslydnaden? Kommer den inte på inkallning? Eller kanske är den stressad och gör utfall mot andra hundar i hundmöten?

 

Ta hjälp av Kicki eller någon annan hundtränare eller hundpsykolog hos Glada Jyckar.

Läs mer om hur det går till på deras hemsida www.gladajyckar.se eller kontakta Kicki direkt på kicki@gladajyckar.se eller 070-6824347.

 

Lyssna gärna på Hundpodden med Kicki & Fanny. Där får du massor av tips och inspiration kring hundar och hundträning. Podden finns på Spotify, iTunes, poddappar samt på www.hundpodden.se

 

 

 

Vi pratar beteendeproblematik med hundpsykologen Kicki Fellstenius - DEL 1
Kicki startade Glada Jyckar 1991 och har sedan dess hjälpt hundratals hundar och ägare att träna och förstå sig på sina hundars olika beteenden. Vilka är de vanligaste problemen vi hundägare stöter på i vår uppfostran? Varför utvecklar vissa hundar olika typer av problematik och finns det vissa raser som är enklare än andra? 

Hur kom det sig att du startade Glada Jyckar? 
- Jag startade Glada Jyckar 1991. På den tiden hade jag en tibetansk spaniel och gick då på brukshundsklubben för att jag ville träna med hunden, men där gick det mest farbröder med schäfrar som tränade med ganska hårda metoder och tittade på mig lite som att ”vad gör du här?”. Jag passade inte in där och jag var för gammal för hundungdomsklubben.

Sen var jag på ett föredrag med Anders Hallgren och tyckte det han pratade om lät så himla bra, så då ville jag gå en utbildning med honom, men han hade inga utbildningar för privatpersoner utan då gick jag en instruktörsutbildning helt enkelt, men för min egen skull.

Jag tyckte det var otroligt roligt så då började jag sedan hålla i egna kurser på fritiden.Sen gjorde jag karriär inom IT- branschen. Sen har hundträningen och kurserna kommit och gått lite. Men jag har alltid tänkt att jag någon gång i livet vill se om jag kan göra något med hundträningen på heltid. 

Så jag gick ned i halvtid på mitt vanliga jobb och hade det här på sidan om, men efter bara ett halvår så sa jag upp mig och började med Glada Jyckar på heltid. Efter det vidareutbildade jag mig även till hundpsykolog och sen utökade Glada Jyckar och idag är vi 8 personer. 

Är det oftast ägaren som är problemet när det uppstår beteendeproblematik hos hundar?
- Nej, men ofta är det ägaren som sitter på lösningen. Hundarna ska leva i en tillvaro som är ganska speciell för dom. Särskilt för de som bor i en storstad där det är människor överallt, hundar överallt, bilar överallt. Det är massa intryck och hundarna går kopplade hela tiden. Så det är väldigt mycket som kan gå fel. 

Jag skulle säga att de allra flesta hundägare gör ett väldigt bra jobb, men sen kan det vara små detaljer som ställer till det. Det kan vara att man själv stressar upp sig och blir orolig som smittar av sig på hundens oro eller att man är lite för dålig i sin tajming. Eller att man fastnar i att bara se problemen och inte ser vad som funkar bra. Så det finns massor med saker som vi kan göra fel, men samtidigt är det inte så konstigt att vi gör dom. 

Vad är en bra miljö för en hund?
- Det varierar mycket från hund till hund beroende på hur den är och även vad den har för rastyp, alltså genetiska egenskaper. Min hund Tage (Beagle) är lyckligast när han får jaga, då han är en jakthund. Medans Hampus (Furry Friends kontorshund) har störst behov av att vara nära sin matte och inte att ha så många andra nära inpå sig utom dom han känner väl. 

Men mat, bra kost, fysisk motion, mental stimulans, social gemenskap, att inte vara ensam för mycket, vila och återhämtning, trygghet. Det är basbehoven. Har man det, då har man skapat sig bra förutsättningar för att få en hund som är harmonisk och funkar bra i vardagen.

Vad beror ett beteende hos en hund på? Kan det vara genetiskt eller har det mycket med uppfostran att göra eller är det miljö?
- Ja, allt det i kombination! Anlagen att utveckla vissa problem kan ärvas t.ex. så kan rädslor vara genetiskt ärftligt så som ljudrädsla. Så säg att min hunds föräldrar har en ljudrädsla, då ökar risken för att min hund också utvecklar ljudrädsla under sitt liv. Men, då kan jag som ägare göra mycket för att förebygga och ljudträna den hunden i ett tidigt stadie och då kanske jag undviker det problemet. Så det är ju inte säkert att den blir rädd bara för att föräldrarna har det problemet. 

Hur ska jag få reda på om min hund har anlag till att utveckla vissa problem? Gäller det närmaste familjen eller även rasgenetik?
- Både och. Dels kan man kolla på olika rasgrupper. T.ex. så har en vallhund större sannolikhet att utveckla en ljudrädsla än t.ex. jakthundar För med jakthundar har man inte avlat vidare på de som är skotträdda för då skulle de inte gå att använda till jakt och vallhundar är framavlade för att vara väldigt observanta för sin omgivning och känsliga för omgivningen, och då kan de bli känsligare för ljud. 

Hur mycket problem kan komma utifrån uppfostran, och vad gör vi ägare rätt och fel?
- Det är så många aspekter i det. Valpar behöver ju så mycket, de behöver ut och träna, på miljöträning, socialiceringsträning etc. Dom behöver lära sig hantera det liv som de ska leva i. 

Sen handlar det ju även om vissa beteenden så som inkallning, koppelträning etc. Sånt som ska fungera i vår gemensamma vardag. Och ofta kanske de här beteendena, t.ex. att de ska komma när man ropar, blir fokuset och att man då inte tänker så mycket på att faktiskt göra en mer metodisk plan för hur man ska vänja hunden vid allt det jag vill att den ska klara av när den är vuxen. Har jag en trimhund som ofta behöver borstas, då måste man faktiskt lära hunden det. Det finns ju massa saker man kan förbereda valpen på innan den väl ska kunna det. 

I grunden är det så enkelt att om man tittar på hundens beteende så är de beteenden som lönar sig i hundens perspektiv - de förstärks och de som inte lönar sig - de växer bort. Tänker man på det här i vardagen då kan man hela tiden se till att utveckla valpen/hundens beteende i rätt riktning. 

Exempel: om en hund står och krafsar på dörren för att den vill gå ut så öppnar man inte dörren just då - för då lär den sig att när den krafsar då kommer den ut. Istället väntar jag till hunden sitter stilla - och då öppnar man dörren, för då förstärker man det beteendet man önskar.
 

En annan viktig del i hundträning är att man måste titta på hundars känslor och inte bara på beteende. Hundar har ett väldigt rikt känsloliv, precis som oss människor. Desto mer känslor, desto mindre hjärna. Så ibland slår detta ut den första regeln lite, för blir de tillräckligt rädda så spelar det ingen roll hur mycket hunden har lärt sig att stå lugnt och vänta på att dörren öppnas. Den kommer att börja krafsa och försöka ta sig ut. Och är han stressad, ja då kommer det inte gå att träna så mycket på detta just där och då, utan då måste jag fokusera på känslorna, och tänka ”hur kan jag som ägare göra min hund mer lugn?” 

Så man behöver hela tiden både tar hänsyn till känslan hos hunden och vilka beteenden som förstärks. Men måste man välja det ena, så skulle jag prioritera känslan. För vi har oftast inga problem med hunden om den är lugn. 

Är det försent att lära en hund nya beteenden?
-  Nej det är det inte. Det kan vara lättare när de är unga att lära in, men det är aldrig försent för en hund att träna in nya beteenden.


Har din hund problem med något i vardagslydnaden? Kommer den inte på inkallning? Eller kanske är den stressad och gör utfall mot andra hundar i hundmöten?

 

Ta hjälp av Kicki eller någon annan hundtränare eller hundpsykolog hos Glada Jyckar.

Läs mer om hur det går till på deras hemsida www.gladajyckar.se eller kontakta Kicki direkt på kicki@gladajyckar.se eller 070-6824347.

 

Lyssna gärna på Hundpodden med Kicki & Fanny. Där får du massor av tips och inspiration kring hundar och hundträning. Podden finns på Spotify, iTunes, poddappar samt på www.hundpodden.seKicki Fellstenius med hunden Tage
 
 
 
5 tips som gör hundbadet enklare

Att bada vovven är inte alltid det enklaste eftersom att många hundar inte alls tycker det är härligt, roligt eller nödvändigt att bada. Men vi har lite tips till er som kanske kan förenkla badet litegrann. Testa!

 

 1. Använd en handduk som hunden får stå på

När hunden halkar och inte får fotfäste på det hala golvet så kan hunden bli osäker och rädd. Gör den trygg genom att låta hunden känna att den får stöd och står stabilt genom att lägga en handduk på golvet eller i botten av badkaret/diskhon. 

 

 1. Duscha inte direkt på hunden

Vissa hundar kan tycka att det känns läskigt att få vattenstrålarna direkt på kroppen. Testa att använda din hand emellan duschstrålarna och hundens kropp. Ett alternativ är också att använda en flaska eller ett glas för att få ett jämnare flöde istället för att hunden får strålarna direkt från duschen.

 

 1. Inte för varmt, inte för kallt

Många tror att man ska bada hunden i kallt vatten men faktum är att även hundar kan tycka att vattnet blir för kallt och kan börja frysa. Se till att testa dig fram och se vad just din hund föredrar. Gör hellre badet till en mysig stund med lite varmare vatten än kallt. Men – kolla alltid temperaturen mot din hand eller handled först, så att det inte blir för varmt mot hundens kropp utan att du märker det.

 

 1. Använd rätt schampoo

Då hund och människa har olika pH-värden så är det inte lämpligt att använda ditt eget schampoo för din hund. Köp ett skonsamt schampoo så att hunden inte riskerar att få klåda. Det kan också vara bra att skölja hunden en extra gång efter schamponering så att du verkligen får bort alla tvålrester.

 

 1. Använd balsam

Balsam kan verkligen göra under för hundens päls efter badet, och kommer göra det enklare att borsta ut pälsen efter badet om din hund har längre päls. Hunden blir inte alls lika håröm och blir tryggare om den vet att du kommer kunna bortsa utan att behöva dra i pälsen och i huden.


Lycka till! 

 


 

 

Träffa 2-åriga schäfern Enzo - en av Sveriges största dogfluencers

Med över 50 000 följare har svenska schäfern Enzo snabbt blivit stor på Instagram. Hans matte Angelica tränar hårt med honom och har i en intervju med oss delat med sig om deras fina relation och ger även tips för hur du ska tänka om du går i tankar att skaffa just en schäfer!

Hur skulle du beskriva Enzo som hund?

- Enzo är som en stor nallebjörn. Han är oroligt vänlig och nyfiken. Han är en väldigt lugn kille. Han älskar äventyr och att jobba med nosen. Han är en stabil trygg kille med bra mentalitet. 

Hur skulle du beskriva Enzo som vän?

 - Den bästa vän man kan tänka sig. Han finns alltid nära, han är bra på att trösta och han får mig alltid att bli på bra humör. Vi kar kul tillsammans och Enzo är min bästis!

Hur ser en vanlig dag ut för er?

- Vi tar ofta en lite längre promenad tillsammans på morgonen, gärna i skogen eller på något fält där vi kan träna lite på t.ex. inkallning eller bara vara och springa runt lite. Under lunchpromenaden blir det mest fokus på att få rasta av lite. Kvällsrundorna är lite mer äventyrliga. Ibland bara träna i hundhagen, ibland miljöträning på stan, ibland bara skogen eller så blir det en runda i närområdet med fokus på ”dra inte i kopplet”. Vi tränar nosen lite nästan varje dag. Ibland bara markeringar men oftast så tränar vi på sök. 

Du tränar ju mycket med Enzo, vad fokuserar du mest på?

 - Det jag fokuserar mest på är specialsöket. Enzo och jag går en utbildning där vi satsar på att Enzo ska få certifiering som vägglus-hund. 

Vad är Enzo som duktigast på?

 - Sök av alla dess slag, han älskar att söka allt från vantar som kommer bort eller en familjemedlem som försvinner på promenaden till de små vägglössen. 

Hur kommer det sig att du valde just schäfer som ras?

 - Alltid gillat schäfer! Vi ville ha en familjemedlem som orkar med ett högt tempo med mycket utflykter och äventyr men även för vår skull att vi skulle bli utmanade och ha lite att jobba med. Vi ville även ha en hund som är en bra familjehund och det är exakt vad Enzo är. 

Om man går i tankar att kanske skaffa just en Schäfer, vad tycker du att man ska man tänka på?

 - Man måste vara beredd på att de kräver både motion och mental träning. Jag lägger ner nästan all min fria tid på Enzo. Är man inställd på just detta så är det en fantastisk ras och en underbar kompis!


Kika gärna in på Angelicas och Enzos fina Instagramkonto:

Instagram: @enzo.swe


 

10 livsmedel som kan vara farliga för din hund

Choklad och lök är allmänt känt för att vara giftigt för hundar men visst finns det ännu fler ämnen som din hund inte bör få i sig. Vi har gjort en lista över olika livsmedel som du troligtvis kan stöta på hemma (eller ute), som kan vara bra att hålla koll på så att din hund inte får i sig dessa. Hunden kan få allvarliga symptom och skulle den få i sig för mycket av fel saker så kan det gå riktigt illa.

1. Russin

Både russin och vindruvor kan orsaka njursvikt hos din hund. Bra att veta är att detta gäller alla typer av druvor oavsett röda eller gröna, med eller utan kärnor. Har din hund fått i sig russin eller vindruvor så kan den få kräkningar eller diarré.

2. Nötter

Det man måste komma ihåg med just nötter är att de ofta är saltade vilket inte är bra för hunden och kan till och med leda till saltförgiftning. Utöver detta finns det en mögelsvamp, Aflatoxin, på vissa nötter som hundar också är känsliga mot. Även Macadamianöten anses vara extra giftig, så se upp med dessa hemma!

3. Xylitol

Xylitol är inte bara ett ämne du hittar i tuggummin utan även i mer lättillgängliga produkter för din hund så som tandkräm, godis eller lättprodukter. Hur mycket en hund klarar av är väldigt beroende på individ så ge därför aldrig din hund något som innehåller xylitol.

4. Salt

Om din hund har fått i sig för mycket salt så kan den drabbas av saltförgiftning. Försök därför undvika livsmedel som är salt. Låt heller inte din hund dricka saltvatten då de snabbt kan få i sig för mycket mängder salt på en gång.

5. Choklad

I choklad är det kakaon som är det giftiga, då kakao bland annat innehåller ämnet teobromin. Dock är det väldigt individuellt för hur känslig din hund kan vara och storleken på hunden spelar en stor roll. Mindre hundar tål betydligt mindre än större hundar.

Bra att ha koll på är att ju mörkare chokladen är desto farligare är det för ditt djur. Det gör att vit choklad innehåller ingen eller mycket lite teobromin.

6. Laktos

Vissa hundar kan vara känsliga för laktos och mjölkprodukter och får ungefär samma symptom som människor. Små mängder så som ost och grädde kan man ge som belöning men var uppmärksam så att din hund inte utvecklar magproblem, då ska du genast sluta ge detta till hunden.

7.Deg

Ojäst deg som ligger framme kan vara en riktig fälla för hunden. Om hunden får i sig degen och den jäser i magen så bildas alkohol och hunden kan bli berusad. Hunden kan bli ostadig vilket kan skapa obehag för hunden och den kan eventuellt bli aggressiv.

8. Majskolvar

Själva majskornen i sig är inte farligt och ingår ofta i hundmat, men kolven som majsen sitter på kan i olycksfall bli riktigt farlig för hunden. Det handlar om hundar som tuggar i sig den sega fibriga kolven där stora och vassa bitar kan hamna i magen och störa hundens tarmsystem. Ge istället bara majskornen till hunden om du vill dela med dig så slipper du oroa dig för detta.

9. Avokado

Det finns lite olika teorier om hur pass giftigt avokado är, vissa påstår att ämnet persin kan vara farligt för hundar medan vissa påstår att själva avokadoköttet inte är farligt. Däremot ska man vara försiktig med skalet samt kärnan som kan sätta sig i halsen på hunden.

10. Kastanjer

Kastanjer innehåller ett ämne som heter glykosid och kan ge symptom som buksmärta, kräkningar eller salivering. Ha även koll på att det kan ta upp till flera dagar innan symptomen märks.


Våra foder har självklart inga giftiga ämnen i sig, utan precis tvärtom!

När vi utvecklade Furry Friends hundfoder så gick vi noga igenom vilka specifika näringsbehov som olika hundtyper har. Genom ett intensivt arbete med några av Sveriges främsta veterinärer och nutritionister har vi tagit fram produkter som passar alla hundar anpassat efter deras energibehov och ålder.

 

Är du orolig för att din hund har fått i sig något av ovanstående ämnen eller något annat som du misstänker kan vara farligt för din hund så ska du alltid ringa din veterinär omgående.

 

Kräsna hundar som matvägrar
Hundar som matvägrar har vi nog alla varit med om. Framför allt om de har blivit matade från matbordet innan! Om din hund matvägrar har vi några råd nedanför innan man gör några drastiska ändringar i hundens kost.

Hunden äter inte men dricker vatten

Om hunden inte äter men fortarande dricker samtidigt som den ger ett intryck av att må bra och rör på sig som vanligt kan detta bero på att hunden matvägrar för att den försöker få i sig något godare. Detta är framförallt vanligt om man matat hunden med matrester. Vem skulle inte matstrejka för att få i sig en smaskig fläskkarré? Om detta händer behöver du inte vara orolig. Det blir en viljornas kamp! En hund klarar sig utan mat i 2-3 dagar utan att börja må dåligt. Så länge du ser till att hunden dricker vatten kan du hålla ut. När den är tillräckligt hungrig kommer den att äta igen. Förr eller senare inser den att den inte kommer att få smaka på den där fläskkarrén och kommer att gluffsa i sig fodret.

Låt inte fodret stå framme


Många låter matskålen stå framme med mat fylld under dagarna. För många kräsna hundar är det som att ha en buffé som alltid är tillgänglig. När maten alltid är tillgänglig blir hundarna förr eller senare kräsna. Ett tecken på en kräsen hund är att den har full kontroll över om husse eller matte kan erbjuda något som den skulle gilla. Om inte kan den bara testa ett par bitar torrfoder för att snart dra sig tillbaka för att vänta på ett bättre erbjudande.

Utfodra under fasta rutiner

Om du ställer fram skålen och hunden inte äter inom en halvtimme, tag då bort skålen. Invänta till nästa måltid skall serveras. Genom att vara konsekvent med detta lär sig hunden att äta på fasta tider och tar då tillfället i akt att gluffsa i sig all mat. Till en början kan en hund som är van vid fri tillgång till mat bli överrumplad över den nya rutinen, och det kan ta lite tid att ta in förändringen. Men även en mycket kräsen hund blir van vid de fasta tiderna. Det är värt att komma ihåg att hundar under naturliga förhållanden inte har konstant tillgång till mat - deras näring beror helt på deras jaktframgång. Fri tillgång till mat är inte normalt eller ens önskvärt.

Hunden äter inte och dricker inte vatten

Om hunden slutar att både äta och dricka, samt har svårt att utföra sina behov, så kan detta vara ett tecken på förstoppning. Ge aldrig hunden laxermedel vid förstoppning, åk omedelbart till veterinär!
ARTIKEL 1-48 AV 53.1 2  Nästa »  | Visa alla